D. Tuskas, vadovavęs Lenkijos vyriausybei 2007–2014 metais, buvo laikomas politiku, pajėgiu sustabdyti šalies politinės scenos svirimą į dešiniųjų populistų stovyklos pusę, keliantį nerimą dėl teisinės valstybės principų.

Dabartinis prezidentas Andrzejus Duda, remiamas valdančiosios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS), retai blokuodavo jos priimamus įstatymus. Per 2020 metų pavasarį vyksiančius rinkimus jis tikriausiai kovos dėl antrosios kadencijos.

D. Tusko darbas prie Europos Vadovų Tarybos vairo baigsis šio mėnesio pabaigoje, tad jis dar turėtų pakankamai laiko kampanijai Lenkijoje pradėti.

Tačiau antradienį kalbėdamas Briuselyje D. Tuskas lenkų televizijoms pareiškė: „Nebūsiu kandidatu per ateinančius prezidento rinkimus“. Jis pridūrė, kad siekti valstybės vadovo posto jam trukdytų ankstesnio darbo „bagažas“.

„Manau, kad galime šiuos rinkimus laimėti, bet tam reikalinga kandidatūra, neapkrauta sunkių, nepopuliarių sprendimų bagažu, o aš esu tokiu bagažu apkrautas nuo laikų, kai buvau premjeras, – aiškino D. Tuskas. – Juolab kad neketinu šių sunkių sprendimų atsižadėti.“

Dėl šio sprendimo Lenkijos liberaliosios opozicijos jėgos netenka aiškaus kandidato, galinčio mesti iššūkį A. Dudai. D. Tuskas anksčiau vadovavo centristinei proeuropietiškai partijai „Pilietinė platforma“ (PO).

D. Tusko vadovaujama vyriausybė sugebėjo užtikrinti tvarų šalies ekonomikos augimą ir sustiprinti šalies reputaciją tarptautinėje arenoje. Tai taip pat liudijo paties D. Tusko išrinkimas vienu iš Europos Sąjungos lyderių.

Tačiau per savo darbą premjero poste jam taip pat teko priimti nepopuliarių sprendimų, pavyzdžiui, padidinti pensinį amžių. Dabartinė vyriausybė dalį šių sprendimų jau yra atšaukusi.

D. Tusko vyriausybė tai pat neišvengė skandalų dėl kai kurių savo narių veiksmų.

Dabartinė valdančioji PiS D. Tuską griežtai kritikuoja, o vyriausybės kontroliuojama valstybinė televizija prisidėjo kuriant jo neigiamą įvaizdį.

Pirmadienį naujienų portalas „Onet“ pranešė, kad D. Tuskas privačiai organizavo visuomenės apklausą apie jo sėkmės rinkimuose galimybes ir sulaukė nuviliančių rezultatų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)