Abiejų parlamento rūmų nariai reiškia susirūpinimą, kada bus publikuota ši jau paruošta ataskaita.

B. Johnsono konservatoriai norėtų išvengti bet kokių prielaidų, kad JK skyrybos su Europos Sąjunga galėjo būti nulemtos ne tik piliečių laisvos valios.

„Brexit“ šalininkų stovykla referendume iškovojo pergalę, kai už šalies pasitraukimą iš ES pasisakė 52 proc. britų, o „prieš“ – 48 proc., nors daugumos apklausų rezultatai prieš balsavimą rodė nedidelę proeuropietiškų jėgų persvarą. Po referendumo šalis liko susiskaldžiusi.

Aukšto rango ministrų kabineto narys Michael'as Gove'as sakė, kad Žvalgybos ir saugumo komiteto paruošta 50 puslapių ataskaita šiuo metu „praeina atitinkamas procedūras“.

„Ji bus paskelbta tinkamu laiku“, – sakė M. Gove'as BBC radijui.

Tačiau jis atsisakė pasakyti, ar dokumentas bus paskelbtas iki gruodžio 12 dieną numatytų pirmalaikių rinkimų, galinčių nulemti ne tik „Brexit“ datą, bet ir faktą.

B. Johnsono mažumos vyriausybė gali netekti valdžios, jeigu rimimuose jai nepavyks užsitikrinti daugumos rinkėjų palaikymo.

Tuo metu pagrindinė opozicinė Leiboristų partija yra pasiruošusi leisti britams dar kartą balsuoti dėl narystės ES, jeigu partijai pavyktų sugrįžti į valdžią pirmą kartą nuo 2010 metų.

Kai kurios mažesnės opozicinės partijos tiesiog nori sustabdyti „Brexit“ procesą.

Žvalgybos ir saugumo komiteto pirmininkas Dominicas Grieve'as, palikęs Konservatorių partiją po nesutarimų dėl „Brexit“, tokį akivaizdų vyriausybės delsimą paskelbti dokumentą pavadino „atimančiu žadą“.

Lordų Rūmų narys Donaldas Andersonas, taip nepriklausantis jokiai partijai, perspėjo, jog „nepateisinamas atidėliojimas kenkia“ komiteto darbui.

„Tai kelia abejonių dėl vyriausybės ir jos motyvų“, – pirmadienį sakė D. Andersonas.

„Ką slepia ministras pirmininkas?“ – klausė Lordų Rūmų narė leiboristė Dianne Hayter.

Laikraštis „The Guardian“ antradienį pranešė, kad „pačios žvalgybos agentūros jau patvirtino“ ataskaitą, o jos tvirtinimo procesas prasidėjo dar kovo mėnesį.

Taip pat rašoma, kad dalis vyriausybės tyrimo remiasi informacija, gauta iš buvusio britų užsienio žvalgybos MI6 agento Christopherio Steele'o.

Ch. Steele'o paruošta dosjė atliko svarbų vaidmenį pirminiame tyrime dėl to, ką JAV žvalgybos agentūros pavadino Rusijos kišimusi į JAV prezidento Donaldo Trumpo 2016 metų rinkimų kampaniją.

Pirmadienį „The Guardian“ pranešė, kad Žvalgybos ir saugumo komiteto paruoštoje ataskaitoje teigiama, kad referendumo dėl JK išstojimo iš Europos Sąjungos rezultatai buvo iškraipyti dėl Kremliaus vykdytos veiklos.