Arkadijus Babčenka RFE/RL žurnalistams per „Skype“ pokalbį lapkričio 4 dieną paaiškino Ukrainą iškeitęs į neįvardytą valstybę dėl paprastos priežasties – nerimo dėl savo saugumo, kilusio balandį šalies prezidentu išrinkus Volodymyrą Zelenskį.

Kur šiuo metu gyvena, jis žurnalistams atskleisti nepanoro.

A. Babčenka kritikuoja V. Zelenskio politiką, argumentuodamas, kad, jo manymu, pradėjus pareigas eiti naujam prezidentui, „Ukrainos reputacija tarptautinėje arenoje nebe tokia, kokia buvo anksčiau“.

„Rusijos sugrįžimas į Europos tarybos parlamentinę asamblėją, Ukrainos atsisakymas užsiimti veikla Kerčės sąsiauryje (netoliese Rusijos aneksuoto Krymo), karių išvedimas, Ukrainos atsitraukimas gilyn į šalies teritoriją, bepročių ir tikrų keistuolių skyrimas į svarbiausius postus... Bendras Ukrainos nusiteikimas kapituliacijai... man viso to pakanka, kad išvykčiau“, – pareiškė A. Babčenka ir pridūrė, kad jo išvykimas tėra „laikina evakuacija“.

Ukrainos saugumo tarnyba praėjusių metų gegužės 29 dieną surežisavo A. Babčenkos nužudymą – tai buvo dalis slaptos operacijos, kurios tikslas buvo sulaikyti asmenis, susijusius su pasikėsinimu į jo gyvybę.

2018 metų rugpjūčio 30 dieną Kijevo teismas nuteisė Ukrainos pilietį Borisą Hermaną keturių su puse metų laisvės atėmimo bausme kaip asmenį, kurį Rusijos slaptosios tarnybos, kaip įtariama, pasamdė įvykdyti žmogžudystę.

Ukrainos saugumo tarnybos vadovas Vasylis Hrytsas sako, kad B. Hermanas pripažino savo kaltę ir sutiko bendradarbiauti su pareigūnais. Skelbiama, kad minėtajam asmeniui už A. Babčenkos nužudymą buvo pažadėta 40 tūkst. dolerių.

Įtariamasis būsimas žudikas – buvęs Ukrainos vienuolis, o dabar karo veteranas Oleksijus Cymbaliukas – sako, kad, kai į jį kreipėsi B. Hermanas, jis tiesiu taikymu nuėjo į Ukrainos saugumo tarnybą.

O. Cymbaliukas sako padėjęs tarnybai sutrukdyti pasikėsinimą.

Ukrainos saugumo tarnybos operacija, kurios metu buvo suvaidinta A. Babčenkos mirtis, sulaukė žiniasklaidos prievaizdų, pačių žurnalistų ir kitų ekspertų kritikos.
Jie teigia, kad tokie atvejai diskredituoja Ukrainos žurnalistus ir valdžią.