Naujasis sprendimas yra reikšmingas, nes pagal 2015 metų susitarimą centrifugos iki šiol veikė tuščia eiga – urano heksafluorido dujos į jas nebuvo leidžiamos. Jis taip pat didina spaudimą ant žlugimo slenksčio atsidūrusios sutarties tebesilaikančioms Europos valstybėms.

Savo pranešime prezidentas Hassanas Rouhani nenurodė, ar centrifugos, įrengto Fordo branduoliniame komplekse, bus naudojamos prisodrinto urano gamybai.

Urano dujos į centrifugas bus pradėtos leisti trečiadienį, sakė H. Rouhani.

Šis prezidento pareiškimas, tiesiogiai transliuotas Irano valstybinės televizijos, nuskambėjo kitą dieną po Teherano branduolinės programos vadovo pranešimo, jog jo šalis padvigubino savo naudojamų modernesnių sodrinimo centrifugų IR-6 skaičių.

Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA), prižiūrinti, kaip Iranas laikosi vadinamojo Bendrojo išsamių veiksmų plano (JCPOA), naujausių Teherano pareiškimų kol kas nekomentavo.

H. Rouhani pabrėžė, kad iki šiol priimti sprendimai, įskaitant atsisakymą vykdyti JCPOA nustatytus suvaržymus Teherano vykdomo urano sodrinimo mastui ir atsargų dydžiui, galėtų būti atšaukti, jeigu Europa pasiūlytų būdą, kaip išvengti JAV sankcijų, paralyžiavusių iranietiškos naftos eksportą.

Fordo komplekse naudojamos yra IR-1 modelio, pagal sodrinimo spartą 10 kartų atsiliekančios nuo IR-6. Branduoline sutartimis buvo numatyta, kad Fordo centrifugos gali veikti neleidžiant į jas dujinio urano, o Natanzo branduoliniame komplekse galima vykdyti urano sodrinimą.