Tik išgirdę paskutinius vedėjo žodžius neįdėmūs žiūrovai suvokė, kad pažiūrėjo valandos trukmės „autoironijos pratybas“.

Tokia laida buvo parodyta penktadienio vakarą be jokios akivaizdžios priežasties. Šio valstybinio kanalo redaktoriai veikiausiai nusprendė parodyti Šaltojo karo laikų propagandos parodiją ir sugrąžinti žiūrovus į anuomet Sovietų Sąjungoje tvyrojusią atmosferą.

Pasirodo, kad dabartinio valstybinio Rusijos televizijos kanalo kalba ne taip jau ir skiriasi nuo sovietinio.

„Maskva gražėja“


Siužetai, pavadinti „Būstas darbininkams“, „Rekordinis derlius“, „Komunizmo šmėkla“, „Priešas neprasiverš“ ir „Disidento likimas“, buvo anonsuojami grojant siuitai „Laike, pirmyn!“, kuria prasidėdavo naujienų laida per Sovietų Sąjungos centrinę televiziją.

„Sostinė ryžtingai žingsniuoja pirmyn, įgyvendindama valstybinę užduotį kelti pragyvenimo lygį“, – prieš siužetą apie Maskvoje parduodamus maždaug 2,9 mln. rublių vidutinės vertės vos 11 kvadratinių metrų butus raportuoja vedėjas.

„Naujieji miesto-didvyrio Maskvos rajonai gražėja, įkurtuvės veja įkurtuves“, – siužetą pradeda korespondentė Zinaida Kurbatova.

Siužeto autorė su akivaizdžiu pasitenkinimu žaidžia sovietinėmis klišėmis. Jos teigimu, liaudis gerbia aukštą statybininkų ir inžinierių išsilavinimo ir kultūros lygį, o projektuojant mikrobutus buvo atsižvelgta į draugiškų Pietryčių Azijos šalių patirtį.

Mažyčiai butukai buvo pastatyti paisant visų darbininkų poreikių, pažymėjo korespondentė.

Vedėjų humoras neatsiejamas nuo faktų ir ekspertų pasisakymų siužetuose, kurie atrodo visiškai rimti. Dėl to satyros efektas tai pasirodo, tai išnyksta. Ne visai aišku, pavyzdžiui, ar juokauja pats nekilnojamojo turto agentų gildijos vadovo pavaduotojas, aiškindamas, kad jeigu tokie maži butai buvo pastatyti, vadinasi tam yra priežastis.

Panašus efektas ir kitame siužete.

Taip pat skaitykite: Rusijos propagandistai išdavė Kremliaus samdinius ir patys to nesuprato

„Raguotosios maitintojos“


Vedėjas A. Kazakovas Vladimiro Putino pokalbį su technologinio konkurso nugalėtojais vadina labai išsamiu. V. Putinas, rodos, yra vienintelis siužete minimas Rusijos politikas, kurio autoriai nevadina „draugu“.

„Tarptautinis judėjimas „Worlds Skills“ prigijo mūsų šalyje ir iš esmės tapo bendranacionaliniu“, – tęsia ekrane pasirodęs V. Putinas. Žiūrovui jau duodama suprasti, kad kažkas iš jų juokauja. Tačiau kas?

Naujienų laidoje toliau rodomas reportažas apie „anksčiau visoje šalyje garsėjusių“ šprotų pomidorų padaže cecho Dagestane atidarymą, o dar vėliau – reportažas apie apdovanotus darbininkus iš geriausių Privolžjės ūkių, kur buvo pagerinti visos šalies „raguotųjų maitintojų“ melžimo statistiniai rodikliai.

„Už širdį džiuginančią medžiagą dėkojame Natalijai Solovjovai“, – sako vedėjas.

„Veltui stengiasi plėšrūs vanagai“


Antroji laidos dalis daugiausia skirta tarptautinėms naujienoms.

„Remiantis paskelbtu naujienų biuleteniu, buvo užkirstas kelias oro erdvės pažeidimui. Ir nuo šiol tam įvykti nebus leista, kad kiek Vašingtonas kartu su savo pakalikais demonstruotų raumenis. Veltui stengiasi plėšrūs vanagai. Juk siena po užraktu“, – sakė vedėjas.

Tai buvo anonsuotas siužetas apie Kalugos srities divizijos apginklavimą raketiniu kompleksu „Jars“.

Korespondentas ir toliau svaidosi klišėmis apie Rusijos mokslo pažangą, įkvepiančią geriausią pasaulyje gynybą, o vėliau staiga pradedamas cituoti kinų laikraštis „Sohu“, kuriame, esą, rašoma, jog artimiausią dešimtmetį Jungtinės Valstijos nedrįs nė žvilgsnio nukreipti į Rusijos pusę.

Riba tarp satyros ir rimtumo vėl ištrinama.

Savo aštrumu išsiskiria ir reportažas apie neramumus Čilėje. Praėjusią savaitę Jungtinių Valstijų valstybės departamentas apkaltino Rusijos trolius per socialinius tinklus destabilizuojant padėtį šalyje.

„Nelabai aišku, kaip sugebėta susieti mūsų valstybę su kruvinais įvykiais Pietų Amerikoje, – pabaigoje sako reportažo autorius. – Dėkojame Georgijui Podgornui už atskleistą Vašingtono melą.“

„Vedėjai kažko užvalgė“


Sprendžiant iš komentarų socialiniuose tinkluose ir „YouTube“ svetainėje, autorių sumanymą suprato ne visi.
Kai kas į viską pažiūrėjo per daug rimtai ir kritikavo autorius dėl perdėto partijos linijos laikymosi.

„Vedėjai, matyt, kažko drauge užvalgė? Ėmė panašėti į korėjiečius“, – parašė internautas Denisas Rožkovas.

„Nejuokinga, kai ne tik vedėjai „pokštauja“, o tikrai ima panašėti į Šiaurės Korėją“, – parašė komentatorius Nikodimas Zadunaiskis, kuris netruko sulaukti klausimo, ar tik jis nėra iš Ukrainos.

Dalis „Rossija 24“ kanalo žiūrovų pasipiktino pamatę propagandą. Kiti įvertino valstybinio kanalo darbuotojų autoironiją. „Deja, iki sovietinių jiems dar toli“, – parašė internautas Sergas S.

„Twitter“ vartotojus labiausiai supykdė siužetas apie butus. Ne visi suprato ironiją, juolab kad Maskvoje iš tiesų siūloma nusipirkti 11 kvadratinių metrų ploto būtų už tris milijonus rublių.

„Ne. Gal tai yra pokštas..., tačiau galiausiai šaiposi jie patys iš savęs, nes ir darbotvarkė šalyje, ir kiti siužetai per Pirmąjį kanalą ir „Rossija 24“ iš esmės yra tokie patys. HUMORISTAI ****“, – reziumavo betelgaze pasivadinęs vartotojas.

„Ką gi, tai buvo tikra agitacija ir propaganda per „Rossija 24“, – valandos trukmės naujienų laidą paskutinę minutę užbaigia Aleksejus Kazakovas.

Deja, tai, kad jiems buvo parodyta satyrinė laida, daugelis suprato tik tą akimirką, apibdenrina BBC.