JAV ekonomika toliau augs ir kartu mažins savo emisijas, kalbėjo M. Pompeo. JAV, anot jo, ir toliau naudos įvairius energijos šaltinius, tarp kurių yra iškastinis kuras, pavyzdžiui, anglis ir nafta.

Jungtinės Tautos gavo JAV vyriausybės pranešimą apie oficialų pasitraukimą iš sutarties. Tai pirmadienį Niujorke patvirtino JT atstovas.

Oficialus prašymas pasitraukti iš Paryžiaus klimato kaitos susitarimo įteiktas praėjus daugiau kaip dvejiems metams po to, kai prezidentas Donaldas Trumpas paskelbė apie atitinkamus planus. Jis dėl to sulaukė didelės tarptautinės kritikos. JAV pagal šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą yra antra šalis po Kinijos.

Paryžiaus klimato kaitos susitarimas įsigaliojo lygiai prieš trejus metus – 2016-ųjų lapkričio 4 dieną. Per pirmuosius trejus metus nė viena susitarimą pasirašiusi valstybė negalėjo iš jo pasitraukti. JAV pasitraukimas vėlgi įsigalios praėjus vienerių metų terminui – JAV atveju tik po 2020 metų lapkričio 3-iąją vyksiančių prezidento rinkimų.

D. Trumpas 2017 metų birželį paskelbė, kad trauksis iš sutarties. Tai buvo vienas jo rinkimų kampanijos pažadų. Prezidento nuomone, ši sutartis yra per brangi ir kenkia šalies konkurencingumui.

JAV galėtų ir sugrįžti į sutartį. Tai, pavyzdžiui, galėtų įvykti, jei demokratai po kitais metais vyksiančių rinkimų vėl ateis į valdžią. Tačiau šalis bet kokiu atveju po metų pasitrauks. Naujojo prezidento inauguracija vyks tik sausį.

Paryžiaus klimato kaitos susitarimo tikslas yra klimato šilimą apriboti iki mažiau nei 2 laipsnių, lyginant su priešindustriniu laikotarpiu. Svarbiausios susitarimo dalys yra privalomos vykdyti. Tačiau jokių nuobaudų už pažadų nesilaikymą nėra numatyta. Susitarimą pasirašė 195 valstybės.