Balsavimas vyks vasario 29 dieną, praėjus vos kelioms dienoms po antrųjų žurnalisto tyrėjo Jano Kuciako ir jo sužadėtinės nužudymo metinių. Šis nusikaltimas išprovokavo politinę krizę ir padidino susirūpinimą dėl korupcijos šioje Europos Sąjungai ir NATO priklausančioje valstybėje.

2018 metų vasarį J. Kuciakas ir jo sužadėtinė Martina Kušnirova buvo nušauti savo namuose, kai žurnalistas ruošėsi paskelbti straipsnį apie numanomus Slovakijos politikų ryšius su Italijos mafija, taip pat pažeidimus, susijusius su ES paramos žemės ūkiui išmokomis.

27-erių J. Kuciakas tyrė verslininko Mariano Kočnero veiklą.

Prokurorai kaltinimus dėl nužudymo pareiškė penkiems asmenims, įskaitant M. Kočnerą, kuris kaltinamas užsakęs žmogžudystę.

Šis dvigubas nužudymas ir po žurnalisto žūties paskelbtas skandalingas J. Kuciako straipsnis, kuriame M. Kočneras siejamas su įtakingais vyriausybės pareigūnais, sukėlė krizę 5,4 mln. gyventojų turinčioje euro zonos šalyje ir išprovokavo masinius protestus, pernai kovą išvertusius iš posto tuometį „Smer-SD“ premjerą Robertą Fico.

R. Fico tebevadovauja kairiojo sparno populistinei partijai, be to, jis yra artimas dabartinio ministro pirmininko ir „Smer-SD“ vicepirmininko Peterio Pellegrini sąjungininkas.

Naujausios rinkėjų apklausos pergalę rinkimuose žada „Smer-SD“; už ją balsuoti žada 22 proc. slovakų.

Spalį agentūros „Focus“ atlikta apklausa rodo, kad už naujai suformuotą centristinių partijų „Progresyvioji Slovakija“ ir „Spolu“ koaliciją gali balsuoti 11 proc. slovakų, o kraštutinių kairiųjų „Liaudies partija – Mūsų Slovakija“ (LSNS) turėtų sulaukti apie 10 proc. rinkėjų palaikymo.

Valdančioji koalicija, kuriai priklauso „Smer-SD“, LSNS ir vengrų mažumos partija „Most-Hid“, šiuo metu turi 73 mandatus 150 vietų parlamente, nes keli įstatymų leidėjai po dvigubo nužudymo paliko savo partijas.

Vasario rinkimai bus aštuntieji nuo Slovakijos nepriklausomybės paskelbimo 1993-aisiais.