„Yra reikalavimas parengti dokumentą, kurį svarstys lyderiai. Rugsėjį, kai tarėmės [dėl susitikimo], buvo tik dvi sąlygos – „Steinmeierio formulė“ ir [Donbaso fronto linijoje dislokuotų] pajėgų atitraukimas. Rusija pradėjo kalbėti apie dokumentą, kurį derins šalys, kad lyderiai galėtų su juo dirbti. Jei tai dokumentas, susijęs su susitikimo rezultatais, jį galima parengti“, – sakė V. Prystaika.

Jis kalbėjo per Kijeve vykusią bendrą spaudos konferenciją su Estijos diplomatijos vadovu Urmas Reinsalu.

Anksčiau pirmadienį karo krečiamoje Rytų Ukrainoje Kijevui ir Maskvos palaikomiems separatistams vėl nepavyko atitraukti savo pajėgų nuo svarbaus fronto linijos ruožo.

Kaip pranešė Rusijos naujienų agentūros „Interfax“ korespondentas, Donecko srities separatistai laiku davė pasiruošimo atitraukimui signalą – paleido baltos spalvos raketą, bet ukrainiečių pajėgos į jį neatsakė.

Separatistai dėl šios nesėkmės apkaltino Kijevą.

„Norėčiau atkreipti dėmesį, kad ukrainiečių prezidentas ne kartą teigė esąs įsipareigojęs atitraukti pajėgas iš Petrivskės apylinkių, bet [kariuomenės] vadovybė ir vėl sabotavo prezidento nurodymą. Buvo paleista baltos ugnies raketa, atsakymo nesulaukta“, – žurnalistams sakė Maskvos remiamų separatistų atstovas Ruslanas Jakubovas.

Pasak jo, pajėgų atitraukimo klausimas vėl bus aptartas per eilinį kontaktinės grupės susitikimą Kijeve.

Trišalė kontaktinė grupė (TKG), kurią sudaro Rusijos, Ukrainos ir separatistų atstovai, spalio 1 dieną suderino pajėgų atsitraukimą iš teritorijos netoli dviejų Rytų Ukrainos gyvenviečių – Zolotės ir Petrivskės. Abi šalys turi vienu metu atitraukti pajėgas 1 km atstumu nuo fronto linijos.

Pajėgų atitraukimas yra viena iš pagrindinių sąlygų, keliamų siekiant pirmų tiesioginių Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir Ukrainos vadovo Volodymyro Zelenskio derybų, kurioms turėtų tarpininkauti Prancūzijos ir Vokietijos lyderiai.

Atitraukimo procesas turėjo vykti spalio 7–11 dienomis. Tačiau keli mėginimai atitraukti karius buvo nesėkmingi. Pajėgas atsisakęs išvesti Kijevas savo sprendimą paaiškino tuo, kad separatistai esą nesilaikė, kaip buvo sutarta, septynių dienų „tylos režimo“ Zolotėje ir Petrivskėje.

Pakartotinai susitarti dėl atitraukimo pavyko tik per spalio pabaigoje vykusį TKG susitikimą. Tuomet Kijevas netikėtai pareiškė, kad jo pajėgos palieka Zolotę. Separatistai taip pat per tris dienas atitraukė ten buvusius kovotojus.