Šeštadienį radikalių pažiūrų demonstrantai išdaužė valstybinės naujienų agentūros „Xinhua“ biuro Honkonge langus. Šis smurtas vainikavo dsar vieną neramų savaitgalį, per kurį daug žmonių buvo sulaikyta ir buvo įvykdytas išpuolis prieš vieną prodemokratiškosios stovyklos įstatymų leidėją.

„Intensyvėjantis smurtas Honkonge reikalauja griežtesnės linijos, kad būtų atkurta tvarka“, – sakoma anglų kalba žemyninėje Kinijoje leidžiamo valstybinio dienraščio „China Daily“ vedamajame.

Protestuotojai „naudojasi atlaidumu, demonstruojamu jiems draugiškų vietos ir Vakarų žiniasklaidos leidinių, siekdami nutildyti tuos, kas stengiasi teisingai nušviesti protestus“, pridūrė dienraštis.

„Jų laukia nesėkmė – vien jau dėl to, kad į jų smurtą bus atsakyta visu įstatymo griežtumu“, – rašoma straipsnyje.

Nacionalistinės pakraipos bulvarinis laikraštis „Global Times“ savo sekmadienio numerio vedamajame paragino „Honkongo teisėsaugos agentūras kuo greičiau patraukti atsakomybėn gaujas“, nuniokojusias „Xinhua“ pastatą.

Nė viename vedamajame nebuvo paminėtas sekmadienio incidentas Taiku Šinge – viduriniosios klasės rajone Honkongo pagrindinėje saloje, kur per demonstraciją peiliu ginkluotas vyras sužalojo mažiausiai penkis žmones.

Įvykio liudininkai pasakojo vietos žiniasklaidai, kad kinų mandarinų dialektu kalbėjęs vyras sekmadienį paskelbė kelis Pekiną remiančius šūkius ir puolė žmones.

Filmuotoje medžiagoje matyti, kaip prodemokratiškų pažiūrų vietos tarybos nariui Andrew Chiu buvo nukąsta ausis, kai šis mėgino sutramdyti užpuoliką. Kitas vyras buvo matomas gulintis be sąmonės didėjančiame kraujo klane, o šalimais buvę žmonės desperatiškai mėgino sustabdyti kraujavimą iš žaizdų jo nugaroje.

Miestą jau ne vieną mėnesį krečia neramumai. Protestuotojai tvirtina, kad Honkongo autonomija vis labiau mažinama griežtėjančio autoritarinio Kinijos valdymo.

Po keturias dienas trukusio Komunistų partijos plenumo Pekinas penktadienį perspėjo netoleruosiantis jokių iššūkių jo valdžiai Honkonge, taip pat išdėstė planus stiprinti patriotizmą šiame mieste ir pakeisti jo administracijos vadovo rinkimų arba atšaukimo taisykles.

„China Daily“ taip pat pažymėjo, kad partija planuoja sustiprinti Honkongo teisinę sistemą, kad „užtikrintų nacionalinį saugumą“.

„Honkongo gyventojai, kurių gyvenimą vis labiau trikdo intensyvėjantis bauginimo smurtas, kurstomas trokštančių pasinaudoti Honkongu kaip priemone destabilizuoti valstybę, džiaugtųsi, jeigu gyvenimas grįžtų į normalias vėžes“, – sakoma dienraščio vedamajame.