Tačiau D. Trumpo atsainus pranešimas, padarytas atsakant į žurnalisto klausimą prie Baltųjų rūmų, sukūrė dar daugiau netikrumo, kas iš tiesų vadovauja dideliam Krašto saugumo departamentui (DHS).

Kai dabartinis laikinasis sekretorius Kevinas McAleenanas spalio 11-ąją paskelbė atsistatydinsiantis, bet vėliau sutiko dar kurį laiką padirbėti, kelias savaites buvo spėliojama, kas bus paskirtas nauju vadovu. DHS iš pradžių nepatvirtino, kad įpėdiniu taps Ch. Wolfas ir sakė, kad sekretoriaus pareigas laikinai eina K. McAleenanas.

Kai vienas žurnalistas tiesiogiai paklausė D. Trumpo, ar naujuoju krašto saugumo sekretoriumi taps Ch. Wolfas, prezidentas atsakė: „Jis yra laikinasis [sekretorius] – pažiūrėsim, kaip bus.“

Baltųjų Rūmų atstovas Hoganas Gidley vėliau žurnalistams paaiškino: „Kaip prezidentas sakė, Kevinas McAleenanas atliko didžiulį darbą, Jis pasitrauks po Veteranų dienos (lapkričio 11-osios), o jam pasitraukus Chadas Wolfas perinamuoju laikotarpiu dirbs laikinuoju sekretoriumi.“

Ch. Wolfo, dirbusio demokratų ir respublikonų administracijose, paskyrimas tikriausiai nuvils griežtus imigracijos priešininkus ir galbūt patį D. Trumpą. Baltieji rūmai mėgino rasti būdų apeiti taisykles, neleidusias D. Trumpui keleto savo politinių sąjungininkų paskirti bent jau laikinai vadovauti agentūrai, atsakingai už JAV imigracijos politiką.

Vadovaujant ankstesnei krašto saugumo sekretorei Kirstjen Nielsen Ch. Wolfas dirbo departamento personalo vadovu. DHS, turinčiame apie 240 tūkst. darbuotojų, jis su pertraukomis dirbo nuo pat šio departamento įkūrimo po 2001 metų rugsėjo 11-osios atakų.

Ch. Wolfas dirbo su K. Nielsen, kai buvo sprendžiama daugelis šiai administracijai kebliausių imigracijos klausimų, bet pasitraukė iš personalo vadovo pareigų ir perėjo į kitą postą dar prieš savo viršininkei balandį atsistatydinant.

Anksčiau šiais metais jis buvo pasiūlytas tapti krašto saugumo sekretoriaus pavaduotoju, vadovaujančiu DHS Strategijos, politikos ir planavimo biurui. Vis dėlto Senatas dar nėra patvirtinęs jo šioms pareigoms.

Kai kurie bendradarbiai Ch. Wolfą apibūdina kaip nusimanantį ir daugelio gerbiamą departamento narį, pajėgų įgyvendinti prezidento programą.

Vis dėlto jo kandidatūra tapti naujų departamento vadovu iš pradžių nebuvo svarstoma.

Kelias savaites įvairios grupės nagrinėjo teisines kliūtis ir galimybes jas apeiti, nesutariant, kas galėtų pakeisti K. McAleenaną. Manoma, kad federalinės taisyklės sutrukdė paskirti į šį postą griežtosios imigracijos politikos šalininką Keną Cuccinelli, šiuo metu laikinai vadovaujantį JAV pilietybės ir imigracijos tarnybai, taip pat Marką Morganą – dabartinį JAV muitinės ir sienų apsaugos agentūros laikinąjį komisarą.

Tačiau pareigūnai neseniai aptiko „spragą“, dėl kurios D. Trumpas galėtų paskirti DHS vadovu jam priimtinesnius veikėjus, pirmiausiai paskirdamas juos į šiuo metu laisvą Kovos su masinio naikinimo ginklais biuro vadovo postą.

Tikėtina, kad Ch. Wolfas gali laikinai perimti vadovavimą departamentui, kol bus pritaikyta priemonė galiojančioms taisyklėms apeiti.

Kuriant šį didelį departamentą iš pradžių buvo planuota, kad jis bus atsakingas už kovos su terorizmu koordinavimą. Krašto saugumo departamentui yra pavaldi Pakrančių sargyba, taip pat agentūros, atsakingos už reagavimą į gaivalines nelaimes ir prižiūrinčios rinkimų saugumą. Vis dėlto D. Trumpo administracijoje svarbiausia tapo DHS veikla, susijusi su imigracijos priežiūra.