Departamento atstovas Nickas Goodwinas (Nikas Gudvinas) nepateikė šio sprendimo priežasčių, bet jis buvo priimtas Vašingtonui reiškiant nuogąstavimus dėl kiniškos elektronikos saugumo.

Pasak N. Goodwino, nurodymą iš naujo įvertinti kiniškų dronų naudojimą davė vidaus reikalų sekretorius Davidas Bernhardtas (Deividas Bernhartas).

„Kol šis vertinimas nebus užbaigtas, sekretorius nurodė, kad Kinijoje pagaminti arba iš kiniškų komponentų pagaminti dronai liktų nutupdyti“, – sakė atstovas.

Išimtys bus daromos skraidyklėms, naudojamoms susiklosčius kritinėms padėtims, pavyzdžiui, kovojant su gamtiniais gaisrais, vykdant paieškų ir gelbėjimo operacijas, reaguojant į gaivalines nelaimes, aiškino N. Goodwinas.

Pasak šaltinių, susipažinusių su šia programa, Vidaus reikalų departamentas turi 810 bepiločių skraidyklių. Beveik visos jos yra pagamintos Kinijos bendrovių.

Tik 24 dronai yra pagaminti Jungtinėse Valstijose, bet ir juose esama kiniškų elektroninių komponentų, sakė šaltiniai.

JAV Krašto saugumo departamentas gegužę paskelbė perspėjimą, kad Kinijos gamybos dronai gali kelti pavojų saugumui.

JAV ėmėsi veiksmų prieš Kinijos telekomunikacijų milžinę „Huawei“ ir faktiškai uždraudė Amerikos bendrovėms parduoti arba perduoti jai amerikietiškų technologijų.

JAV žvalgyba laikosi nuomonės, kad „Huawei“ yra remiama Kinijos kariuomenė ir kad jos gaminama įranga gali būti panaudota Pekino žvalgybos agentūrų, kad atvertų galimybę šnipinėti ryšių tinklus kitose šalyse.

Kinijos užsienio reikalų ministerija penktadienį pareiškė „tebesiekianti aiškiau suprasti šią specifinę padėtį“, bet paragino JAV sudaryti „nediskriminuojančią aplinką Kinijos bendrovėms“.

„Raginame JAV liautis piktnaudžiauti nacionalinio saugumo koncepcija, liautis perdėti vadinamąjį Kinijos pavojų, taip pat liautis be priežasties persekioti Kinijos bendroves“, – per įprastą spaudos konferenciją kalbėjo URM atstovas Geng Shuangas (Geng Šuangas).

Kinijos bendrovė DJI gamina apie 70 proc. pasaulyje pagaminamų komercinių bepiločių skraidyklių.

„Esame labai nusivylę“, - apie JAV Vidaus reikalų departamento sprendimą naujienų agentūrai AFP sakė DJI atstovė. Ji pridūrė, kad bendrovė padėties kol kas plačiau nekomentuos.

Pentagonas nuo 2017 metų dėl saugumo priežasčių yra uždraudęs JAV kariuomenei naudoti DJI dronus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)