Pirmieji taršos nafta atvejai pradėti fiksuoti rugsėjo pradžioje. Nuo tada šių teršalų buvo aptikta daugelyje vietų Brazilijos šiaurės rytinės Atlanto vandenyno pakrantės 2 000 km ilgio ruože.

Ministerija nurodė, kad buvo išduotas orderis atlikti kratą neįvardytame laive, o Generalinė prokuratūra pranešė, kad Brazilijos pakrantėms buvo padaryta „neišmatuojamos“ žalos.

Be to, policija surengė reidą bendrovės, susijusios su minėto laivo savininkais, biure, nurodė federalinė policija.

Gynybos ministerijos duomenimis, tanklaivis gabeno naftą iš San Chosė Venesueloje į Pietų Afriką.

Tyrėjai išanalizavo duomenis apie 1 100 laivų, plaukiojusių per potencialų taršos židinį. Vėliau įtariamų teršėjų paieška buvo susiaurinta iki 30 laivų, o Graikijoje registruotas tanklaivis pripažintas „pagrindiniu įtariamuoju“.

Ministerijos pranešime sakoma, kad birželio 29-ąją iš palydovo padarytose nuotraukose matyti „naftos dėmė“, o padarytose ankstesnėmis dienomis šio išsiliejimo nesimato.

Ministerija pridūrė, kad įtariamas laivas nebuvo išjungęs savo palydovinio stebėjimo sistemos, bet nepateikė Brazilijos jūrų laivybos tarnybai jokios informacijos apie naftos išsiliejimą.

Tyrėjai aiškinsis, ar naftos išsiliejimas buvo atsitiktinis, ar nusikalstamas tyčinis veiksmas, pažymėjo Gynybos ministerija.

Ši tarša paveikė devynias Brazilijos valstijas. Valyti užterštus paplūdimius buvo mobilizuoti tūkstančiai savanorių.