Ketvirtadienį pietinėje valstijos dalyje įsiplieskė trys nauji greitai slenkantys gaisrai, supleškinę kelis namus ir privertę žmones sprukti.

Vadinamasis Hilsaido gaisras liepsnoja San Bernardino apygardoje, maždaug už 100 km į rytus nuo Los Andželo. Kitas – vadinamasis 46-asis gaisras – siaučia kaimyninėje Riversaido apygardoje.

Trečiasis – „Marijos gaisras“ – ketvirtadienį vakare prasidėjo Venturos apygardoje ir kelia pavojų dviem ūkininkų miesteliams. Ugniai apėmus 2 000 ha plotą daugiau kaip 7 000 žmonių buvo priversti evakuotis, nurodė Ventūros apygardos priešgaisrinis departamentas.

Šimtai ugniagesių, padedant vandenį liejantiems sraigtasparniams, malšino liepsnas, genamas rekordiškai smarkių vadinamųjų Santa Anos vėjų. Esant šiai padėčiai teko paskelbti beprecedenčių perspėjimų dėl „itin kritinio“ gaisrų pavojaus – aukščiausios kategorijos pagal naudojamą skalę.

„Miegojau ir nubudau apie 2 val. dėl stipraus dūmų kvapo“, – pasakojo 35 metų Matthew Valdivia (Metjus Valdivija), stovėdamas prie savo sudegusio namo liekanų San Bernardine.

M. Valdivia naujienų agentūrai AFP sakė, kad kartu su žmona skubiai pažadino savo keturis vaikus ir perspėjo kaimynus dėl artėjančių liepsnų.

„Tai gniuždo, – skundėsi jis. – Šis namas buvo mūsų pirmasis... Dirbdavau 72 valandas per savaitę, kad įgyvendinčiau amerikietiškąją svajonę.“

Nacionalinė orų tarnyba (NWS) nurodė, kad perspėjimai dėl didelio gaisrų pavojaus didelėje dalyje Los Andželo ir Ventūros apygardų nuo ketvirtadienio liko galioti, bet padėtis regione pagerėjo.

„Vėjai šiandien šiek tiek silpnesni, o tai yra gera žinia mūsų ugniagesiams“, – sakoma agentūros pranešime.

Kaip pranešama, Kalifornijos šiaurėje ugniagesiai pasiekė reikšmingą pažangą kovodami su dideliu Kinkeido gaisru, prasidėjusiu spalio 23-ąją ir nuniokojusiu Sonomos apygardos vynuogynus.

Šis gaisras – didžiausias šį sezoną – jau sunaikino beveik 300 namų ir kitų nekilnojamojo turto objektų, įskaitant kelias vyno daryklas, ir išdegino beveik 8,9 tūkst. hektarų. Ketvirtadienį 60 proc. šio gaisro buvo suvaldyta.

Privalomosios evakuacijos nurodymas buvo atšauktas, tad dešimtys tūkstančių gyventojų gali sugrįžti namo.

Daug pavojų

Vis tik ugniagesiai tebesistengia suvaldyti gaisrą Simi Valyje į šiaurės vakarus nuo Los Andželo, kur liepsnos įsiplieskė trečiadienį ir pavojingai priartėjo prie Ronaldo Reagano (Ronaldo Reigano) prezidentinės bibliotekos.

Apie 30 tūkst. žmonių buvo priversti evakuotis. Naktį liepsnas kurstė smarkūs vėjai, kurių gūsių greitis siekė 110 km per valandą.

Vėjas buvo toks smarkus, kad netoliese viename greitkelyje apvirto keli sunkvežimiai.

Daugiau kaip 700 ugniagesių kovojo su gaisru, pramintu „Lengvuoju“ („Easy Fire“), padedant sraigtasparniams ir lėktuvams, liejančiais vandenį ir ugnį slopinančią medžiagą.

Kol kas neaišku, kokia yra šio gaisro priežastis, bet elektros tinklų bendrovė „Southern California Edison“ nurodė, kad jis prasidėjo netoli vienos elektros tiekimo linijos, kuri nebuvo išjungta.

Ši ir kitos elektros bendrovės išjungė elektros tiekimą šimtams tūkstančių vartotojų šioje valstijoje, kad sumažintų gaisrų pavojų.

Ventūros apygardos priešgaisrinis departamentas nurodė, kad „Lengvasis“ gaisras iki ketvirtadienio ryto išdegino 697 ha, bet tuo metu tik 10 proc, jo buvo suvaldyta.

Kalifornijos gubernatorius Gavinas Newsomas (Geivinas Niusomas) valstijoje dėl gaisrų paskelbė nepaprastąją padėtį ir užtikrino, kad agentūros, kovojančios su ugnimi, galėtų gauti federalinių lėšų.

Kalifornija dar nėra atsigavusi nuo labiausiai niokojamo gaisro per valstijos istoriją. Vadinamasis Kemp Kriko gaisras („Camp Fire“) pernai supleškino Paradaiso miestelį ir pareikalavo 86 žmonių gyvybių.

Panašūs gaisrai šiaurės Kalifornijoje, įskaitant Napos ir Sonomos vyndarystės regionus, 2017 metais pražudė 44 žmones ir sunaikino tūkstančius statinių.

Šiemet siaučiant gaisrams kol kas niekas nežuvo.