„Pirma, jis turi kelti savo vertę Maskvos akyse, antras dalykas – tai yra būdas rodyti tam tikrą jėgą ar ryžtą, kalbant su dalimi Baltarusijos visuomenės. Trečia, tai yra žeminama retorika, rodanti, kad Lietuva yra traktuojama ne visai geranoriškai, kaip nelygiavertė kaimynė. Suprantama, kad tai gali kai ką nuvilti, bet, žiūrint jau į kelerių metų perspektyvą, į visą mūsų kaimynystės istoriją, deja, tai ne pirmas ir ne paskutinis kartas“, – Baltarusijos prezidento replikas komentuodamas Eltai kalbėjo politologas.

V. Jurkonis taip pat akcentavo, kad tokie A. Lukašenkos pasisakymai yra viešieji ryšiai, kuriuos, pasak politologo, Baltarusijos prezidentas atlieka kryptingai ir nuosekliai. Šių pasisakymų politologas ragina labai rimtai netraktuoti.

„Tai yra viešieji ryšiai iš Lukašenkos pusės, bandant parodyti, kad Baltarusija atlieka konkrečią saugumo funkciją, kad atidirba už tas subsidijas, kad yra svarbus Rusijos karinis sąjungininkas“, – teigė V. Jurkonis.

Politologas taip pat tikina, kad JAV tankų dislokavimas Lietuvoje neturėtų paveikti Lietuvos ir Baltarusijos dvišalių santykių, kurie, svarstė V. Jurkonis, prekybos lygmeniu yra neblogi.

„Lietuvoje yra klaidingai akcentuojama, kad mūsų dvišaliai santykiai yra labai blogoje situacijoje. Yra dalykų, dėl kurių mes negalime iš principo sutarti, kurie vėlgi iš dalies yra susiję su (esama. – ELTA) Minsko ir Kremliaus partneryste dėl statomos elektrinės Astrave. Tačiau prekyba yra neblogo lygmenio, turistų srautai auga ir yra daug geografinių, istorinių, kultūrinių pavyzdžių, kuriuose net be didesnio valdžių indėlio bendravimas vyksta neblogai“, – patikino ekspertas.

ELTA primena, kad spalio mėnesį į Lietuvą atvyko maždaug pusės tūkstančio JAV kariškių batalionas su sunkiąja technika – tankais „Abrams“ ir pėstininkų kovos mašinomis „Bradley“. Reaguodamas į tai, A. Lukašenka pareiškė, kad dar niekada nematė karių iš už vandenyno taip arti Baltarusijos sienų. „Tai precedentas“, – sakė A. Lukašenka.

Akcentuodamas prie sienų, jo manymu, padidėjusią įtampą, A. Lukašenka visgi teigė, kad kelios dešimtys JAV tankų ir šarvuočių Baltarusijai jokios grėsmės nekelia.

„Tai tiesiog juokinga prieš baltarusių armiją“, – sakė A. Lukašenka.

Jis pabrėžė, kad Baltarusija privalės atsakyti į tokią, pasak jo, jėgos demonstraciją. Vis dėlto A. Lukašenka pažymėjo, kad Baltarusija dėl šios priežasties nesiims karinės agresijos, nes yra taiki šalis.

Baltarusijos prezidentas įpareigojo šalies Saugumo tarybos valstybės sekretorių ir gynybos ministrą parengti ir artimiausiu metu jam pateikti planą, kokių priemonių bus imtasi, kad būtų adekvačiai reaguota į šį karinės technikos dislokavimą.