Neramumai Honkonge buvo svarbi tema per Pekine vykusį keturių dienų Komunistų partijos suvažiavimą, kuriam pirmininkavo Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas), nurodė Honkongo, Makau ir pagrindinio įstatymo komisijos direktorius Shen Chunyao (Šen Čunjao).

Centrinė vyriausybė Pekine iki šiol reiškė pasitikėjimą Honkongo lydere Carrie Lam (Keri Lam) ir miesto policija, siekiant galutinai nutraukti protestus, per kuriuos dažnai prasiveržia smurtas.

Tačiau buvo svarstoma, ar partijos vadovai imsis griežčiau kontroliuoti situaciją, jei demonstracijos dar labiau suintensyvės.

Buvusią Britanijos koloniją jau kelis mėnesius krečia protestai, per kuriuos piliečiai kritikuoja Pekinui ištikimus lyderius ir skundžiasi silpnėjančiu pagrindinių teisių užtikrinimu.

Shen Chunyao sakė, kad partijos lyderiai sutarė „toliau tobulinti centrinės vyriausybės regiono valdymo sistemą“ ir išlaikyti jo „ilgalaikį klestėjimą ir stabilumą“.

Pasak jo, Kinija „niekuomet netoleruos jokių veiksmų, kurie prieštarautų „vienos šalies, dviejų sistemų“ esmei, niekuomet netoleruos jokių veiksmų, kurie skaldo šalį ir kelia grėsmę nacionaliniam saugumui, ir ryžtingai užkirs kelią ir sulaikys užsienio jėgų kišimąsi į Honkongo ir Makau reikalus“.

Honkongo vyriausiasis vadovas nėra renkamas tiesiogiai; šis postas yra didelės trinties šaltinis ir galvos skausmas patiems lyderiams, nes visuomenės palaikymo jie neturi.

Šiuo metu miesto lyderį renka 1 200 narių komitetas, kuriam priklauso daug Pekinui ištikimų veikėjų.

C. Lam, kurios reitingai šiuo metu yra rekordiškai žemi, Honkongo lydere tapo 2016 metais užsitikrinusi 777 komiteto narių balsus.

Shen Chunyao teigimu, Komunistų partijos lyderiai aptarė, kaip „centrinėje vyriausybėje patobulinti Specialiojo administracinio regiono vyriausiojo vadovo ir pagrindinių pareigūnų paskyrimo ir nušalinimo mechanizmą“.

Jis taip pat sakė, kad Kinijos Komunistų partijos pareigūnai per šios savaitės suvažiavimą nusprendė, kad Honkongo teisinė sistema turi būti patobulinta siekiant „apsaugoti nacionalinį saugumą“, bet daugiau to nedetalizavo.

Pasak pareigūno, partijos elitas nusprendė sustiprinti patriotinį ugdymą, siekdamas numalšinti jaunimo vadovaujamus protestus.

„Turėtume šviesti Honkongo ir Makau visuomenę apie konstituciją, ypač valstybės pareigūnus ir paauglius... ir stiprinti Honkongo ir Makau tautiečių nacionalinį sąmoningumą bei patriotiškumą mokydami [juos] Kinijos istorijos ir kultūros“, – pareiškė Shen Chunyao.