„Šiandien [Atstovų] Rūmai žengia dar vieną žingsnį, mums nustatant atvirų apklausų, kurias atliks Rūmų žvalgybos komitetas, procedūras, kad visuomenė galėtų pati įvertinti faktus“, – sakė Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi prieš paskelbiant balsavimą Helovino rytą.

Per partines linijas atitikusį balsavimą Atstovų Rūmai 232 balsais prieš 196 priėmė rezoliuciją, nustatančią tolesnių apkaltos proceso etapų taisykles.

D. Trumpas nekart vadino vykstantį tyrimą neteisėtu ir politiškai motyvuotu, o jo reakcija į ketvirtadienio balsavimą susiskaldžiusiuose Atstovų Rūmuose irgi buvo panaši.

„Didžiausia raganų medžioklė Amerikos istorijoje!“ – parašė prezidentas socialiniame tinkle „Twitter“.

Baltųjų rūmų atstovė spaudai Stephanie Grisham savo ruožtu paskelbė ilgesnį pranešimą, kuriame demokratai kaltinami „iš esmės neamerikietišku“ elgesiu dėl savo „nenormalios manijos šiai neteisėtai apkaltai“.

„Demokratai kasdien renkasi švaistyti laiką nevykusiai apkaltai – akivaizdžiam partiniam bandymui sunaikinti prezidentą“, – teigė S. Grisham.

Tuo metu D. Trumpas paragino respublikonus jį palaikyti, nors jam gresia tapti trečiuoju JAV vadovu istorijoje, kuriam bus paskelbta apkalta ir kurio likimą turės spręsti Senatas.

D. Trumpas tviteryje pasidalijo televizijos „Fox News“ laidų vedėjos Lauros Ingraham žinute, kurioje ji ragino respublikonus „laikytis išvien ir ginti savo partijos lyderį nuo šio šmeižto“.

Apkaltos tyrimą Atstovų Rūmuose išprovokavo informatoriaus skundas dėl liepos 25-ąją įvykusio D. Trumpo pokalbio su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu, kuriam JAV vadovas galimai darė spaudimą pradėti tyrimą dėl savo politinio varžovo demokrato Joe Bideno ir vienoje energetikos kompanijoje dirbusio jo sūnaus tariamai korupcinių ryšių.

Patraukti atsakomybėn prezidentą

D. Trumpas kaltinamas sulaikęs karinę paramą, kad paspaustų Kijevą ištirti J. Bideno neva korupcinę veiklą Ukrainoje, ir faktiškai pasinaudojęs JAV užsienio politika savo asmeniniais politiniais tikslais.

Pats prezidentas ir jam ištikimi respublikonai atmeta tyrimą vadindami jį „apgaule“, bet Kongreso tyrėjai jau išgirdo įtarimus patvirtinančių liudijimų iš vyriausybės pareigūnų, kurie liudijo Kapitolijuje už uždarų durų.

Svarbios rezoliucijos nepalaikė visi demokratai. Du Demokratų partijos atstovai prisijungė prie visų Atstovų Rūmų respublikonų, balsavusių „prieš“, nors buvęs respublikonas Justinas Amashas, kuris dabar yra nepriklausomas įstatymų leidėjas, pasisakė už rezoliuciją.

Dabar tyrimas tampa viešas, ir amerikiečiai turės galimybę išgirsti tyrimo liudijimus gyvai.

Atstovų Rūmų Žvalgybos komitetas, iki šiol vadovavęs tyrimui, rengs atvirus posėdžius, kuriuose bus tvirtinami įrodymai, surinkti per liudijimus ir iš pateiktų dokumentų. Be to, respublikonai turės galimybę apskųsti tyrimą prieš D. Trumpą.

Respublikonai taip pat galės siūlyti, ką kviesti apklausai, bet galutinį žodį tars daugumą Atstovų Rūmuose turintys demokratai. Dėl šios taisyklės pasipiktino respublikonai.

„Bandymas užrišti kaspiną ant apgaulingo proceso nedaro jo mažiau apgaulingu“, – piktinosi respublikonų kongresmenas Jimas Jordanas.

Demokratai savo ruožtu tvirtina, kad ketvirtadienio balsavimas neutralizuoja respublikonų argumentą, esą tyrimas nepagrįstas, nes jam nepritarė visi Atstovų Rūmai.

Nei Atstovų Rūmų taisyklės, nei JAV konstitucija nereikalauja jokio balsavimo dėl apkaltos tyrimo pradžios.

Jei įrodymai bus pripažinti pakankamai svariais, Atstovų Rūmų Teismų komitetas parengs oficialius kaltinimus – apkaltos punktus – ir tada dėl jų turėtų balsuoti visi Atstovų Rūmai.

Šis procesas gali būti baigtas iki šių metų pabaigos. Demokratų kontroliuojami Atstovų Rūmai veikiausiai pritartų apkaltai, o tada klausimas dėl D. Trumpo nušalinimo būtų perduotas Senatui, kur daugumą turi respublikonai.

Demokratai neigia jiems metamus kaltinimus, kad visas procesas yra partinis dalykas.

„Esama rimtų įrodymų, kad prezidentas Trumpas galėjo pažeisti konstituciją, – kalbėjo rezoliuciją parengusio Atstovų Rūmų Procedūrų komiteto pirmininkas Jimas McGovernas. – Jei nepatrauksime šio prezidento atsakomybėn, galime prarasti galimybę patraukti bet kurį prezidentą atsakomybėn.“

Liudytojai patvirtina įtarimus

Iki šiol keliolika liudytojų Atstovų Rūmuose jau patvirtino įtarimus, kad koordinuodamas pastangas su savo artimiausiais patarėjais ir asmeniniu advokatu D. Trumpas spaudė Kijevą vykdyti tyrimą dėl buvusio JAV viceprezidento J. Bideno.

Ketvirtadienį į Kapitolijų liudyti atvyko Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos vyriausiasis ekspertas Rusijos klausimais Timas Morrisonas.

Kitų liudininkų teigimu, T. Morrisonas, atsistatydinęs trečiadienio vakarą, asmeniškai žinojo apie Baltųjų rūmų pastangas įšaldyti Ukrainai skirtą karinę pagalbą, siekiant paspausti V. Zelenskį pradėti politinius tyrimus.

Tyrėjai taip pat pakvietė liudyti buvusį D. Trumpo nacionalinio saugumo patarėją Johną Boltoną bei dar du Baltųjų rūmų nacionalinio saugumo teisininkus.

J. Boltonas, pasak kitų liudytojų, griežtai nepritarė D. Trumpo taktikai Ukrainos atžvilgiu ir prezidento asmeninio advokato Rudy Giuliani įsitraukimui į politiką dėl Kijevo.