J.-C. Junckeris turėjo baigti savo kadenciją penktadienį, tačiau jo vadovaujamos EK darbo pabaiga buvo atidėta, nes jo įpėdinės Ursulos von der Leyen komandos dar nepatvirtino Europos Parlamentas.

Buvusiam Liuksemburgo premjerui J.-C. Junckeriui „lapkričio 11-ąją bus atliekama operacija dėl aneurizmos“, sakė jo atstovė.

Pasak AFP šaltinių, J.-C. Junckeriui išsivystė pilvo aortos aneurizma.

Kol J.-C. Junckeris bus ligoninėje, jį pavaduos EK vicepirmininkas Fransas Timmermansas, o pirmininkas tikisi spėti pats perduoti postą U. von der Leyen.

Neoperuojama pilvo aortos aneurizma gali plyšti ir sukelti pavojų žmogaus gyvybei. Kol kas nežinoma, kokio rimtumo J.-C. Junckerio liga.

Rugpjūtį EK pirmininkui teko nutraukti savo atostogas, kad jam būtų atlikta tulžies pūslės pašalinimo operacija, o per viešus renginius jis neretai demonstruodavo prastos savijautos ženklų.

Nepaisydamas vis atsinaujinančių nugaros skausmų J.-C. Junckeris EK vadovavo pastaruosius penkerius metus, bet jo komanda pastaraisiais mėnesiais palaipsniui mažino savo darbo krūvį.

Artimiausiomis savaitėmis pirmininkas neturėtų priimti jokių rimtų politinių sprendimų, o dabartinės sudėties EK dabar tiesiog prižiūrės kasdienius reikalus, U. von der Leyen komandai ruošiantis perimti darbus.

Buvusi Vokietijos gynybos ministrė U. von der Leyen tikėjosi šią savaitę pradėti darbą Europos Komisijoje, bet EP atmetė tris jos pasiūlytus eurokomisarus.

Europarlamentarai pademonstravo beprecedentę jėgą, anksčiau šį mėnesį per kandidatų klausymus atmetę tris iš 27 kandidatūrų. Pasak EP narių, Prancūzijos, Vengrijos ir Rumunijos pasiūlyti kandidatai netinkami užimti jiems siūlytus postus dėl įvairių įtariamų finansinių pažeidimų ir kitų problemų.

Kadangi U. von der Leyen reikia laiko, kad patvirtintų tris naujus kandidatus, kuriems dar teks dalyvauti klausymuose EP, o darbą privalo pradėti visa Komisija vienu metu, jos kadencijos pradžios atidėjimas bent mėnesiui yra neišvengiamas.

Galiausiai visą EK sudėtį turės patvirtinti EP.