Kreimeyerių šeimos nariai eksperimentavo su skirtingomis sprogstančiomis medžiagomis, sako Mariono apygardos, kur įvyko tragedija, pareigūnai. Jie pasigamino specialų aparatą, turėjusį paskleisti rožinės arba žydros spalvos dūmų, ir taip pranešti apie kūdikio lytį. Įspūdingą reginį ketinta filmuoti ir paskelbti socialinėje žiniasklaidoje.

Tik viskas įvyko ne taip, kaip tikėtasi. Savadarbis aparatas sprogo tarsi tikrų tikriausia bomba, metalo gabaliukai pasklido į šalis. Viena nuolauža pataikė už 14 metrų stovėjusiai P. Kreimeyer į galvą.

„Į šventę susirinko visa šeima, visi džiaugėsi, nebuvo net minčių, kad gali įvykti kažkas tragiško. Tai labai geras priminimas, kad sprogstamosios medžiagos yra labai pavojingos“, – teigia policijos atstovai.

Nelaimės per lyties atskleidimo vakarėlius


Tai ne pirmasis kartas, kai kūdikio lyties atskleidimo vakarėlis virsta tragedija. Praeitais metais per tokį vakarėlį Arizonoje vyras šovė į taikinį, turėjusį paskleisti žydros arba rožinės spalvos dūmų, bet sukėlė miškų gaisrą, kurį suvaldyti pavyko tik po savaitės.

Plačiai nuskambėjo ir dar vienas atvejis. Vaizdo įrašas, kuriame Luizianos gyventojas savo namuose auginamam aligatoriui sušėrė žydros spalvos želė užpildytą arbūzą, sukėlė susirūpinimą tiek augintinio gerove, tiek jo šeimininko saugumu.

Australijoje kūdikio lyties atskleidimas iš automobilio išmetamojo vamzdžio pasirodžius atitinkamos spalvos dūmams taip pat baigėsi labai netikėtai – transporto priemonė užsiliepsnojo.

Kūdikio lyties atskleidimo vakarėlių kritikai tvirtina, kad jie ne tik daro žalą gamtai ir kelia fizinę grėsmę. Viskas žymiai sudėtingiau.

Kam rūpi, kokios lyties tas kūdikis?


Net ir moteris, neretai vadinama kūdikio lyties atskleidimo vakarėlių sumanytoja, Jenna Karvunidis yra kalbėjusi apie dviprasmiškus šio fenomeno jai keliamus jausmus.

2008 metas ji iškepė tortą su rožinės spalvos pertepimu. Atsipjovus gardėsio, turėjo paaiškėti, kad ji laukiasi dukrelės. Apie tai ji parašė savo tinklaraštyje ir visai atsitiktinai pagimdė naują madą. Tik ta mergaitė, kuriai dabar dešimt metų, trumpai kerpasi plaukus ir vilki kostiumus. J. Karvunidis teigia, kad dabar pasikeitė jos pačios suvokimas apie lyties tapatybę.

„Kam rūpi, kokios lyties tas kūdikis? Jeigu visas dėmesys skiriamas to naujo žmogaus lyčiai, antrame plane atsiduria žymiai svarbesni dalykai. Žmogaus potencialas ir talentai neturi nieko bendro su tuo, kas jam tarp kojų“, – liepą socialiniame tinkle „Facebook“ parašė J. Karvunidis.

Kas yra kūdikio lyties atskleidimo vakarėlis?


Ši šventė organizuojama nėštumo pradžioje (kūdikio sutiktuvių vakarėliai rengiami vėliau) tėvams nusprendus savo artimiausiai aplinkai pranešti, ko jie laukiasi – sūnaus ar dukros. Neretai tai tampa siurprizu ir patiems tėvams. Maždaug 20 nėštumo savaitę, kai jau galima nustatyti vaisiaus lytį, tėvai paprašo tyrimą ultragarsu atliekančio specialisto ant popieriaus lapelio užrašyti vaisiaus lytį ir įdėti į voką. Vokas keliauja pas patikimą bičiulį ar giminaitį, kuriam ir pavedama užduotis surengti tokią šventę.

Svečiai neretai savo spėjimą demonstruoja ateidami pasipuošę žydros ar rožinės spalvos drabužiais, prieš paskelbiant didžiąją naujieną, žaidžiami įvairūs žaidimai.

Nors tokie vakarėliai populiariausi Jungtinėse Valstijose, pastaruoju metu jų vis daugiau organizuojama ir Jungtinėje Karalystėje, rašo BBC. Švenčių atributika prekiaujantis „Party Delights“ skelbia, kad per pastaruosius trejus metus būtent tokiai šventei skirtos atributikos pardavimai išaugo 87 proc.

Vadovės Claire Grasby teigimu, klientai „ieško vis kūrybingesnių būdų, kaip atšvęsti nėštumą“.

Tradiciniai lyties atskleidimo pasirinkimai – tortai su viduje paslėpta rožine ar žydra spalva, pinjatos, kimštos žydros ar rožinės spalvos konfeti, ar po kepurę atitinkamos spalvos peruką slepiantis svečias. Nerimą kelia tai, kad vis labiau populiarėja dramatiški ir netgi pavojingi sprendimai, tarp kurių fejerverkai, dūminės granatos ir kiti.

Su tuo sutinka translytį vaiką auginanti Helen. Ji sako, kad kūdikio lyties atskleidimo vakarėliai „skatina stereotipišką skirstymą, jog mergaitės – rožinės princesės, o berniukai – žydrai vilkintys kaubojai“. Vaikams augant, anot moters, tokie ydingi stereotipai trukdo mergaitėms mokytis tradiciškai vyrams priskiriamų disciplinų, pavyzdžiui, matematikos ar inžinerijos, o berniukai vengia reikšti emocijas, nes, tai, esą, nevyriška.

„Ir tai ne tik lyties klausimas. O kas, jeigu gimsta neįgalus vaikas, jeigu neįtelpa į tradicinius rėmus?“ – klausia Helen. Moters teigimu, kūdikio lyties atskleidimo vakarėliai užkerta kelią „švęsti ir džiaugtis įvairove. Jie priverčia jausti gėdą, jeigu nepavyksta atitikti stereotipų“.

„Nusprendžiau atšvęsti paleisdama dūminę granatą“


Sara gyvena Jungtinėje Karalystėje. Ji buvo pirmoji iš savo draugų, šiais metais surengusi lyties atskleidimo vakarėlį. Moters nėštumas buvo sudėtingas, vargino skausmai, buvo sunku vaikščioti. Sara sako, kad vakarėlis jai padovanojo daug gražių prisiminimų, padėjusių ištverti sunkiausias akimirkas.

„Nežinau, kokia dabar būtų mano psichinė būklė, jeigu nebūčiau turėjusi tokios šventės“, – pasakoja Sara. Moteris sako, kad šventei buvo prigalvojusi įvairių žaidimų, o kulminacija tapo dūminės granatos paleidimas.

„Nebuvau dariusi nieko panašaus“, – pamena Sara. Ji teigia atidžiai perskaičiusi visas instrukcijas ir įsitikinusi, kad granata padėta saugiu atstumu. Nors moteris ir manė, kad dūminis užtaisas nekelia jokio pavojaus, ir tai puikus būdas atšvęsti, Nelaimingų atsitikimų prevencijos agentūra perspėja žmones būti atsargius. Fejerverkai ir dūminės granatos „gali sunkiai sužeisti ar net pražudyti“.

Taigi, kokia buvo Saros kūdikio lytis? Mergaitė. Mažylė gimė anksčiau laiko, būdama 34 savaičių, tačiau greitai sustiprėjo.

Sara sako pati esanti labai mergaitiška ir laukia nesulaukia, kada su dukra galės užsiimti moteriškais dalykėliais. Ji tikrai nemano, kad lyties atskleidimo vakarėliai propaguoja pasenusius lyčių stereotipus.

„Manau, kad problema yra žmonės, kuriantys problemas. Nemanau tame nieko netinkamo“, – sako Sara ir priduria: jeigu dukra vieną dieną ims dvejoti dėl savo lytinės tapatybės, ji tai priims natūraliai.

„Jeigu vėliau pradės jaustis ne savo lytyje, viskas gerai“, – konstatuoja moteris.