Tai buvo jųdviejų pirmas kontaktas per pastaruosius kelis mėnesius, įstrigus abiejų Korėjų santykių raidai.

Kang Han-ok, gimusi šiaurinėje pusiasalio dalyje ir per Korėjos karą evakuota JAV pajėgų, antradienį mirė nuo lėtinės ligos. Jai buvo 92 metai.

Neįvardytas Šiaurės Korėjos pareigūnas trečiadienio popietę Demilitarizuotoje zonoje (DMZ) perdavė Kim Jong Uno laišką, pranešė prezidentūros Seule atstovė Ko Min-jung.

Kim Jong Unas pareiškė „nuoširdžią užuojautą... ir paguodos žodžius prezidentui Moon“, sakė ji ir pridūrė, kad Moon Jae-inui skirtas dokumentas buvo išsiųstas į katalikų bažnyčią Pusane, kur susirinko laidotuvių procesijos dalyviai.

Laiškas buvo išsiųstas abiejų Korėjų santykiams atsidūrus aklavietėje ir Pchenjanui dažnai kritikuojant Seulą po žlugusio Kim Jong Uno susitikimo su JAV prezidentu Donaldu Trumpu, vasarį surengto Hanojuje. Abu lyderiai tuomet nesėkmingai mėgino tartis dėl Korėjos pusiasalio denuklearizacijos.

Moon Jae-ino tėvai 1950 metų gruodį pabėgo iš Šiaurės Korėjos JAV kariniu laivu per Hingnamo miesto evakuaciją. Tuomet nuo artėjusių Kinijos ir Šiaurės Korėjos pajėgų buvo masiškai gelbėjami JAV kariai ir korėjiečių civiliai.

Moon Jae-inas gimė 1953 metais, o vėliau jo šeima apsigyveno Pusane.

Pietų Korėjos lyderis, atlikęs svarbų vaidmenį pernai rengiant Kim Jong Uno ir D. Trumpo susitikimą, 2004 metais lydėjo savo motiną per šeimos susitikimą Šiaurės Korėjoje, kur ji pirmą kartą per daugiau nei 50 metų buvo susitikusi su savo jaunesniąja seserimi.

„Ji nusipelnė amžino atilsio po audringo gyvenimo, kupino nesutarimų ir kovos“, – per ketvirtadienį vykusias motinos laidotuves sakė valstybės vadovas, nurodė prezidentūra.

„Tikiuosi, kad ji vėl susitiks su mano tėvu, jo tėvais ir šešiais broliais ir seserimis, bei apsilankys savo gimtajame miestelyje, kur negalėjo sugrįžti būdama gyva“, – pridūrė Moon Jae-inas.