Keliuose miestuose ir miesteliuose, nukentėjusiuose nuo žemės drebėjimo, dėl naujų požeminių smūgių grėsmės buvo uždarytos mokyklos ir biurai. Vis tik daugelis gyventojų tikriausiai sugrįžo į apgadintus namus dėl drėgno atogrąžų karščio, nepaisydami pavojaus, todėl dėl krintančių nuolaužų nukentėjo keli žmonės, informavo pareigūnai.

Ypač nukentėjusios Kotabato provincijos Batasano kaime, esančiame netoli Makilalos miestelio, sugriuvo administracijos pastatas, o gyvenvietės lyderis buvo mirtinai prispaustas, nurodė gubernatorius Emmylou Talino-Mendoza.

Kitose Makilalos dalyse dar vienas vyras žuvo ant jo užgriuvus medžiui, o viena moteris buvo mirtinai prispausta sunkių nuolaužų, naujienų agentūrai AP telefonu patvirtino už socialinę apsaugą atsakinga vyriausybės pareigūnė Rosemarie Alcebar.

Pasak jos, Kotabato Arakano miestelyje dar du kaimų gyventojai žuvo nuo sužeidimų, patirtų per žemės drebėjimą arba po jo, bet kol kas negalėjo pateikti išsamesnės informacijos.

Kotabato Kidapavano mieste iš dalies sugriuvus nedideliam viešbučiui buvo sunaikintas pirmame aukšte įsikūrusio banko skyriaus vestibiulis, o pastatas pasviro į šoną ir atsirėmė į greta esančią ligoninę.

Tiek viešbutyje, tiek ligoninėje nebuvo leidžiama lankytis dėl ankstesnio drebėjimo padarytos žalos, tačiau paryčiais vėl drebant žemei viešbučio „Eva's Hotel“ viduje buvo šeši darbuotojai ir inžinierius, sakė meras Josephas Evangelista.

„Tuo metu jie turėjo apžiūrėti pastatą kartu su inžinieriumi. Jiems pavyko laiku išbėgti“, – radijui DZMM radijui pasakojo J. Evangelista.

Ligoninė ir viešbutis, kurio betoninės kolonos yra grėsmingai pasvirusios, o kambariai liko be sienų ir langų, buvo atitverti, nes gali bet kuriuo metu gali visiškai sugriūti.

Davao, prezidento Rodrigo Duterte gimtajame mieste, iš dalies sugriuvo penkiaaukštis daugiabutis, o gelbėtojai stengėsi išvaduoti devynis gyventojus. Vienas iš jų buvo sužeistas ir vėliau hospitalizuotas, informavo pareigūnai.

56 kambarių pastato gyventojai buvo paraginti evakuotis po to, kai statinį apgadino antradienį smogęs ankstesnis žemės drebėjimas, tačiau kai kurie perspėjimų nepaisė.

R. Duterte ir jo šeimos nariai buvo saugūs jų namuose Davao mieste, tačiau inžinieriai dėl viso pikta ruošiasi patikrinti pastatą, pažymėjo Brigados generolas Jose Erielis Nembra, vadovaujantis prezidento apsaugos tarnybai.

Filipinų vulkanologijos ir seismologijos institutas pranešė, kad 6,5 balo žemės drebėjimą sukėlė tektoninis aktyvumas vietiniame lūžyje 6 km gylyje, esančiame maždaug už 28 km į rytus nuo Kotabato Tulunano miesto. Šį regioną jau anksčiau spalį supurtį du smarkūs žemės drebėjimai ir šimtai pakartotinių smūgių.

Per antradienį įvykusį 6,6 balo žemės drebėjimą žuvo mažiausiai aštuoni žmonės, du dingo, 395 buvo sužeisti, o daugiau nei 2 700 namų ir pastatų, įskaitant mokyklas ir ligonines, buvo apgadinti, pranešė Civilinės gynybos tarnyba.

Spalio 16 dieną užfiksuoti požeminiai smūgiai, kurių stiprumas siekė 6,3 balo, pražudė mažiausiai septynis žmones, dar daugiau nei 200 buvo sužaloti, per 7 tūkst. namų buvo apgadinti, o dar daugiau kaip 200 statinių – apgadinti.

Filipinai priklauso dideliu seisminiu aktyvumu pasižyminčiam Ramiojo vandenyno „ugnies žiedui“, besitęsiančiam nuo Kamčiatkos per Japoniją, Pietryčių Aziją ir Ramiojo vandenyno salynus. Šiame regione įvyksta dauguma pasaulio žemės drebėjimų.