„Austrija, Latvija ir kitos šalys yra „langas“ po visos tos „tvoros“, kuria buvome apjuosti. Dar daugiau, kai kas įvedinėjo sankcijas. Todėl mums tenka ne tik iš naujo, bet nauju lygiu naujais laikais iškirsti šiuos langus ir tiesti kelius“, – prezidento žodžius citavo valstybinė naujienų agentūra „BelTA“.

„Tiesiog noriu pasakyti, kad visi išgirstų: prezidento reikalas (dar nuo Petro I laikų) – prakirtinėti langą ten, kur mums atrodo reikalinga“, – pabrėžė A. Lukašenka.

Baltarusijos vadovas priminė anksčiau lankęsis Kinijoje, Indijoje, Artimuosiuose Rytuose, Rusijoje, o „dabar – į Austriją, paskui – į Latviją, mes tarėmės. Tai reiškia, kad prezidentas turi ten nutiesti kelią.“

„Iš paskos privalo eiti tie, kas turi pardavinėti savo produkciją, kas turi ten pirkti [prekes ir paslaugas]... Štai koks mano uždavinys“, – tęsė A. Lukašenka, lankydamasis viename onkologinių ligų tyrimo ir gydymo centre.

Prezidentas taip pat išsakė priekaištų savo šalies institucijoms ir verslui, kad sudarytomis galimybėmis ne visuomet tinkamai pasinaudojama.

„Kartais iškerti langą, nutiesi kelią, bet viršininkai nesistengia ten eiti, – kalbėjo jis. – Dėl to tenka dar kartą ten važiuoti, tartis – jau pradedu prekiauti už kitus. Paskui žiūriu: jeigu tinkamai nejuda, juos reikia siųsti į poilsį ar dar kur nors.“

Kaip buvo skelbta anksčiau Austrijos prezidentas Alexanderas van der Bellenas išsiųntė A. Lukašenkai oficialų kvietimą lapkritį atvykti vizito į Vieną.

Planuojama, kad pirmą po ilgos pertraukos vizitą į ES Baltarusijos prezidentas surengs lapkričio 12 d. – jis lankysis Austrijoje.