Pagrindinis šios navigacinės operacijos tikslas – išvengiant NATO dėmesio, nuplaukti kuo įmanoma toliau Šiaurės Atlanto vandenyne, sako žvalgybininkai.

Tokių Rusijos Šiaurės jūros flotilės manevrų nebūta nuo Šaltojo karo laikų, perspėja ekspertai. Skelbiama, kad operacija pradėta praeitos savaitės pradžioje – prieš praeitą penktadienį šiaurinėje Norvegijoje apsilankius Rusijos užsienio reikalų ministrui Sergejui Lavrovui ir Šiaurės jūros flotilės vadui Aleksandrui Moisejevui.

S. Lavrovas dalyvavo dvišalėse derybose su savo kolege iš Norvegijos Ine Eriksen Soreide, o per bendrą po susitikimo surengtą spaudos konferenciją abu pareiškė, kad vienas iš aptartų klausimų buvo saugumo situacija Šiaurės Europoje.

Šeštadienį „Barents Observer“ paskelbė, jog įvairiems mokymams ir ginkluotės bandymams į Norvegijos jūrą išplaukė du „Sierra“ klasės povandeniniai laivai. Minėtieji povandeniniai laivai – „Pskov“ ir „Nižnyj Novgorod“, abiejų korpusas pagamintas iš titano.

 Ine Marie Eriksen Soreide, Sergejus Lavrovas

Šiuo metu net aštuoni jūroje esantys povandeniniai laivai yra branduoliniai, NRK informavo žvalgyba. Pareigūnų teigimu, žvalgyba turi informacijos, kur tiksliai yra minėtieji povandeniniai laivai.

Du laivai užfiksuoti į vakarus nuo Lokių salos tarp Svalbardo ir Finmarko – šiauriausios žemyninės Norvegijos dalies. Dar du laivai – į pietus ir rytus nuo Lokių salos, jie prižiūri vartus į rytinę Barenco jūros dalį.

Du „Sierra“ klasės povandeniniai laivai dalyvauja mokymuose šiaurinėje Norvegijos jūros dalyje. Įprastai balistinėmis raketomis ginkluoti povandeniai laivai patruliuoja rytiniame Barenco jūros krašte arba šalia Arkties ledynų.

„Šiuo metu Šiaurės Atlante vykdomi aktyvūs veiksmai, o Norvegija kartu su kitomis NATO valstybėmis stebi, naudodamos oro ir sausumos pajėgumus“, – AFP sakė Norvegijos ginkluotųjų pajėgų atstovas Brynjaras Stordalas.

Anot jo, tai yra didžiausio masto tokio tipo operacija, vykdoma Rusijos „nuo Šaltojo karo pabaigos, kalbant apie vienu metu pasitelkiamus karinius išteklius“.

Remiantis NRK cituojamais šaltiniais, Rusijos povandeniniai laivai, kurie visi iš savo bazės išplaukė pasinėrę, siekia būdami neaptikti pasiekti kiek įmanoma atokesnę Atlanto vandenyno akvatoriją, idealiu atveju – į vakarus nuo Grenlandijos esančius vandenis.

Planuojama, kad operacija truks apie du mėnesius. Tikėtina, jog Maskva tokiu būdu siekia „parodyti, kad [jos povandeniniai laivai] gali kelti grėsmę JAV Rytų pakrantei“.

„Be abejo, jie parodo savo potencialą, kalbant tiek apie skaičius, tiek apie tai, ką [Maskva] gali dislokuoti vienu metu“, – teigė B. Stordalas.

Šeštadienį rusų naujienų agentūros pranešė, kad du atominiai povandeniniai laivai – „Nižnij Novgorod“ ir „Pskov“ – ruošėsi „giliems pasinėrimams, siekiant išbandyti tam tikrą įrangą ir ginkluotę“ Norvegijos jūros tarptautiniuose vandenyse.

„Per šiuos pasinėrimus, truksiančius savaitę, jų įgulos mokysis taktinių procedūrų ir įvairių būdų manevruoti gilumoje“, – nurodoma Rusijos Šiaurės laivyno pranešime, kurį cituoja šalies naujienų agentūros.

Žinoma, kad „Delta-IV“ klasės povandeninis laivas „Karelia“ spalio 17 dieną Barenco jūroje paleido balistinę raketą – tai buvo pristatyta kaip kasmetinių didelio masto strateginių raketų pratybų dalis, skelbia „Barents Observer“.

NRK skelbia, kad operacija greičiausiai truks iki 60 dienų. Jeigu tai tiesa, tai povandeniniai laivai į savo uostus grįš prieš sutinkant naujus metus ir stačiatikiams švenčiant Kalėdas.

Norvegijos žvalgyba NRK sakė, kad šia operacija Rusija greičiausiai siekia pademonstruoti Jungtinėms Valstijoms šalies pasirengimą, esant reikalui, sukelti realų pavojų rytinei pakrantei – kitaip tariant, ginti savo bastioną taip, kad balistinėmis raketomis ginkluoti povandeniniai laivai galėtų nusitaikyti į taikinius Amerikoje.

Rusija siekia išbandyti NATO gebėjimus demaskuojant ir neutralizuojant tokias operacijas, NRK paaiškino žvalgyba.

Norvegijos jūra yra kelių kilometrų gylio, kitaip negu sekli Barenco jūra šalia Rusijos Murmansko uostamiesčio, kur vidutinis gylis tesiekia apie 200 metrų.

Anot Rusijos žiniasklaidos, abu povandeniniai laivai yra vadinamosios „Kondor“ (pagal NATO klasifikaciją – „Sierra“) klasės universalūs aparatai titano korpusais, ginkluoti sparnuotosiomis raketomis ir pajėgūs aptikti bei sunaikinti priešo taikinius ore ir jūroje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (562)