Remiantis ataskaita, 13-oje pasaulio šalių neišaiškinta daugiau kaip 200 žurnalistų nužudymų, o kaltininkai nenubausti. Per pastarąjį dešimtmetį pasaulio mastu 318 žurnalistų buvo užpulti ir nužudyti dėl savo profesinės veiklos. Iš šių atvejų apie 243 žmogžudysčių kaltininkai liko nenubausti.

Karai ir politinis nestabilumas prisideda prie užburto smurto ir nebaudžiamumo rato, taip pat valstybių neveiklumas.

„Paplitęs nebaudžiamumas siunčia signalą būsimiems žurnalistų žudikams, kad jie gali likti nenubausti už nusikaltimą“, – sakė Elana Beiser iš CPJ.

CPJ Pasaulinis nebaudžiamumo indeksas rodo, kad šioms šalims tenka daugiau kaip trys ketvirtadaliai visų pasaulyje neišaiškintų žurnalistų žmogžudysčių. Pirmojoje indekso vietoje, remiantis neišaiškintų žmogžudysčių skaičiumi ir šalies populiacijos dydžiu, penktus metus iš eilės yra Somalis. 15 mln. gyventojų turinčiame Somalyje neišaiškintų žurnalistų nužudymų skaičius siekia 25.

Antroje vietoje yra Sirija, o trečias – Irakas. Nors didžiausias neišaiškintų žmogžudysčių skaičius yra Filipinuose – 41, šalis turi net 106 mln. gyventojų. Meksikoje neišaiškintų žurnalistų nužudymų skaičius siekia 30.

Indeksą sudaro „mišinys konfliktų kamuojamų regionų ir stabilesnių šalių, kur nusikalstamos grupuotės, politikai, vyriausybių pareigūnai ir kiti įtakingi veikėjai griebiasi smurto, kad nutildytų kritiškus ir tiriamojo pobūdžio reportažus“, – teigiama ataskaitoje.

„Per pastarąjį dešimtmetį ginkluotos kovotojų grupuotės, kaip „Al-Shabaab“, „Boko Haram“ ir „Islamo valstybė“ (IS) dažniausiai puldinėjo žurnalistus visiškai nebaudžiamos. Tačiau nusikaltėlių grupuotės tapo didžiule grėsme, jos pražudo didelį skaičių žurnalistų ir įprastai išvengia teisingumo. Meksikoje, kurioje šiais metais kol kas nužudyta daugiausiai žurnalistų, nebaudžiamumo rodiklis blogėjo kasmet nuo 2008 metų“, – teigia CPJ.

Kitos šalys, patenkančios tarp 13 šių šalių, yra Pietų Sudanas, Afganistanas, Pakistanas, Brazilija, Bangladešas, Rusija, Nigerija ir Indija.