Siaubo apimti gyventojai Mindanao saloje drebant žemei puolė į gatves. Negilus 6,6 balo drebėjimas įvyko ryte darbą pradėjus mokykloms ir įstaigoms.

JAV Geologijos tarnyba nurodė, kad po pirminio drebėjimo įvyko keli pakartotiniai smūgiai, iš kurių stipriausias buvo 5,8 balo.

Kai kuriuose rajonuose požeminiai smūgiai tęsėsi iki minutės. Regione, kur šimtai žmonių dar neturi nuolatinės gyvenamosios vietos po drebėjimo, anksčiau šį mėnesį pareikalavusio mažiausiai penkių aukų, buvo apgadinta daug namų, daugiaaukščių pastatų ir mokyklų.

Filipinai priklauso dideliu seisminiu aktyvumu pasižyminčiam Ramiojo vandenyno „ugnies žiedui“, besitęsiančiam nuo Kamčiatkos per Japoniją, Pietryčių Aziją ir Ramiojo vandenyno salynus.

Magsaisajuje buvo mirtinai prispaustas vienas paauglys, mėginęs palikti mokyklą, naujienų agentūrai AFP sakė miestelio administracijos atstovas. Nors kiti mokiniai nukentėjo žmonėms pradėjus „paniškai bėgti“ iš pastato, jie išliko gyvi.

Galingų smūgių sukeltos akmenų ir žemės nuošliaužos pražudė dar keturis žmones, o vienas vyras žuvo šalia jo sugriuvus sienai, informavo tarnybos.

Krentant nuolaužoms buvo sužeisti mažiausiai 50 žmonių, įskaitant apytiksliai septynis mokinius ir mokytojus, kurie nukentėjo bėgdami iš griuvusių pradinių mokyklų.

Vietos gyventojus pribloškė požeminių smūgių stiprumas. Drebėjimo židinys buvo negiliai, todėl paviršiuje buvo juntami labai smarkūs seisminiai smūgiai.

„Pastatai ne tik judėjo – jie svyravo“, – AFP pasakojo gydytojas Gadi Sorilla, dirbantis Tulunane, maždaug už 25 km nuo drebėjimo epicentro esančiame miestelyje.