Po išpuolio prieš karinę bazę Akchos rajone, Džouzdžano provincijoje, dar du kariškiai dingo, sakė provincijai atstovaujantis parlamento narys Mohammadas Karimas ir provincijos tarybos narys Abdullah Hai Hayatas.

Per pastaruosius kelis mėnesius saugumo situacija su Turkmėnistanu besiribojančioje provincijoje pablogėjo.

Pareigūnai teigė, kad Talibanas veikia visuose Džouzdžano provincijos rajonuose, išskyrus pagrindinį provincijos miestą – sostinę.

Vien per paskutinius keturis mėnesius Talibanas perėmė dviejų provincijos rajonų kontrolę. Vienas buvo užimtas liepą, kitas – prieš maždaug tris savaites.

Afganistano pajėgos ir toliau tęsia kovą prieš Talibano kovotojus ir „Islamo valstybės“ grupuotę. Šiemet JAV ir Talibano atstovams tariantis dėl įmanomo politinio konflikto sprendimo būdo, susirėmimų skaičius išaugo.

Pasak analitikų, abi pusės mėgino tapti įtakingesnės prie derybų stalo ir tam pasitelkė karinių priemonių. Derybas rugsėjį atšaukė JAV prezidentas Donaldas Trumpas.

Tačiau yra nemažai ženklų, rodančių, kad derybos dar gali būti atnaujintos.

JAV specialusis įgaliotinis Afganistano sutaikinimo klausimais Zalmayas Khalilzadas per pastarąsias dienas susitiko su Afganistano atstovais – tarp jų buvo ir šalies prezidentas Ashrafas Ghanis ir vykdomasis vadovas Abdullah Abdullah.