„Griežtai smerkiu vyriausybę dėl politinio filtravimo ir cenzūros, atimant iš manęs politines teises“, – paskelbė jis socialiniame tinkle „Facebook“.

Anot J. Wongo, jam buvo neleista dalyvauti lapkritį vyksiančiame balsavime, miesto rinkimų komisijos pareigūnui atsisakius įregistruoti jo kandidatūrą.

Reaguodamas į žiniasklaidos užklausas miesto vyriausybės atstovas paaiškino, kad J. Wongo kandidatūra buvo pripažinta netinkama, nes jis agituoja už Honkongo „apsisprendimo teisę“, kuri esą prieštarauja Pagrindiniam įstatymui – miesto „konstitucijai“.

„Kandidatūra visiškai neatitinka rinkimų įstatymų keliamų reikalavimų“, – pridūrė atstovas.

Honkongą jau beveik penkis mėnesius krečia masiniai demokratijos šalininkų protestai, per kuriuos dažnai prasiveržia smurtas. Pekinas ir Honkongo lyderiai laikosi griežtos pozicijos šio judėjimo atžvilgiu.

Per demonstracijas į gatves išeina milijonai žmonių, o ryžtingiausiai nusiteikę aktyvistai neretai susiremia su policija. Šie neramumai kelia rimčiausią iššūkį Pekino valdymui nuo 1997 metų, kai Didžioji Britanija grąžino Honkongą Kinijai.

22 metų J. Wongas – vienas žinomiausių dabartinių protestų veikėjų Honkonge – 2014 metais tapo plataus vadinamojo Skėčių judėjimo už demokratiją veidu. Tuomet rengti protestai neįtikino Pekino suteikti demonstrantams jokių nuolaidų.