Per pietinėje sostinės Beiruto dalyje esantį Badbos rajoną važiavusios Eliane Jabbour automobilį apsupo minia šūkaujančių protestuotojų. Metų ir trijų mėnesių moters sūnus Robinas buvo automobilyje drauge su ja.

„Pasakiau jiems: „Automobilyje yra vaikas, labai netriukšmaukite“, – apie spalio 19 d. vakarą įvykusį susidūrimą CNN pasakojo E. Jabbour.

Tuomet protestuotojai ėmė dainuoti „Baby Shark“ – mažųjų himnu visame pasaulyje tapusią dainą.

„Viskas vyko spontaniškai. Jam patinka ši daina. Namuose dažnai ją girdi ir klausydamasis juokiasi“, – sakė E. Jabbour.

Vaizdo įrašas Libane paplito greitai – pasak E. Jabbour, taip greitai, kad jos vyras spėjo jį pamatyti dar iki tol, kol moteris papasakojo jam apie šį įvykį.

Protestuotojai priešinasi naujiems mokesčiams ir susilpnėjusiai ekonomikai.

E. Jabbour susidūrimas su protestuotojais – savotiška šviesos akimirka neramiais Libanui laikais, kai šimtai tūkstančių protestuotojų reikalauja reformų.

Demonstracijos prasidėjo spalio 16 d., kai Libano vyriausybė pranešė apie naujų mokesčių gyventojams planus, tarp kurių – 5,40 euro dydžio mėnesiniu mokesčiu apmokestinti skambučius per „WhatsApp“ ir kitas susirašinėjimo programėles. Jų vartotojai turi galimybę skambinti ne telefonu, o pasinaudodami internetu.

Tačiau protestuotojų pyktis glūdi giliau – tai ne vien tik nepasitenkinimas dėl programėlės apmokestinimo. Libano gyventojai nesutinka su siaurų pažiūrų vyriausybe, jie nebenori, kad valdžia būtų sutelkta politinio ir verslo elito, kurie dažnai yra vienas ir tas pat, rankose.

Paralyžiuojanti skola suvaržė šalies ekonomikos augimą, o svarbiausios paslaugos daugeliui piliečių tapo neprieinamos.

Vis didėjantis protestuotojų spaudimas pirmadienį privertė vyriausybę atsisakyti taupymo planų, apkarpyti valdininkų atlyginimus ir priimti 2020-ųjų biudžetą, suteiksiantį galimybę pasinaudoti pažadėtomis užsienio donacijomis. Nepaisant protestų, premjeras Saadas al-Hariri atsistatydinti nesutiko.

E. Jabbour sakė, kad vaizdo įrašas, kuriame užfiksuota, kaip protestuotojai dainuoja jos sūnui, atspindi vaikų gyvenimo Libane realybę.

„Libano vaikai turėtų sulaukti gražesnės ateities. Užaugęs Robinas pamatys vaizdo įrašą ir žinos, kad Libano žmonės dėl jo kovojo“, – sakė Jabbour.

Libano premjeras atsistatydina

Griežtos kritikos per Libaną krečiančius protestus sulaukęs šios šalies premjeras Saadas Hariri antradienį paskelbė atsistatydinantis.

„Pateikiau [prezidentui Micheliui Aounui] prašymą dėl mano vyriausybės atsistatydinimo“, – per televiziją sakė S. Hariris.

Premjeras ragino visus libaniečius išsaugoti taiką ir neleisti šalies ekonomikai dar labiau nusmukti.

Precedento neturintys protestai Libaną krėtė beveik dvi savaites. Demonstrantai reikalavo pertvarkyti politinę klasę, laikomą nekompetentinga ir korumpuota.

Bankai ir mokyklos vis dar nedirba, o paprastai judrios Beiruto pagrindinės arterijos antradienį buvo užblokuotos protestuotojų.

S. Hariri pareiškimą kai kurie protestuotojai, sugrįžę į protestų epicentrą sostinės centre, sutiko džiaugsmingais šūksniais.

Anksčiau dešimtys riaušininkų įsiveržė į Riado al Solhio aikštę, esančią netoli vyriausybės būstinės, ir užpuolė protestuotojus, padeginėjo jų palapines ir draskė plakatus, sakė ten esantis naujienų agentūros AFP korespondentas.

Ši beprecedentė ataka sostinėje prieš daugiausiai taikiai vykusius protestus privertė kariuomenę ir riaušių policiją imtis malšinti smurtą.

Tie patys priešingos stovyklos demonstrantai anksčiau buvo susirinkę netoliese esančioje gatvėje ir puldinėjo taikius protestuotojus, blokavusius svarbią eismo magistralę, sakė kitas AFP reporteris.

Užpuolikai skandavo šūkius, reikšdami palaikymą dviejų šiitų judėjimų lyderiams: „Hizbollah“ vadovui Hassanui Nasrallah ir „Amal“ vadovui Nabihui Berri.

Įsikišus policijai įvyko virtinė padrikų susirėmimų.