Vienas Nacionalinės saugumo tarybos (NSC) karininkas antradienį tyrėjams turi paliudyti, kad du kartus reiškė susirūpinimą dėl D. Trumpo administracijos spaudimo Ukrainai atlikti tyrimą dėl prezidento politinio varžovo demokrato Joe Bideno, rodo liudijimo tekstas, kurį šis pareigūnas parengė antradieniui.

Armijos pulkininkas leitenantas Alexanderas Vindmanas, kuris tarnavo Irake, o vėliau dirbo diplomatu, rengiasi pasakyti Atstovų Rūmų tyrėjams, kad klausėsi D. Trumpo liepos 25-osios telefoninio pokalbio su naujuoju Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu ir apie savo susirūpinimą pranešė NSC teisininkui.

„Man skambutis sukėlė susirūpinimą“, – pasakys A. Vindmanas, rodo parengtas liudijimo tekstas, kurį pirmadienį vakare gavo naujienų agentūra AP. „Nemaniau, jog dera reikalauti, kad užsienio vyriausybė atliktų tyrimą dėl JAV piliečio, ir nerimavau, kaip tai paveiks JAV vyriausybės paramą Ukrainai“, – pasakys liudytojas.

A. Vindmanas taip pat paliudys, kad pirmą kartą apie savo susirūpinimą pranešė po vieno ankstesnio susitikimo liepos 10-ąją, kai JAV ambasadorius Europos Sąjungoje Gordonas Sondlandas akcentavo, kaip svarbu priversti Ukrainą tirti 2016 metų JAV rinkimus ir kompaniją „Burisma“, susijusią su 2020 metų JAV prezidento rinkimuose dalyvauti siekiančio J. Bideno šeima.

Pasak A. Vindmano, jis pasakė G. Sondlandui, kad „jo pareiškimai nederami, kad prašymas tirti Bideną ir jo sūnų neturi nieko bendra su nacionaliniu saugumu ir kad NSC neįsitrauks į tokius tyrimus ir jų nesieks“.

Šie teiginiai prieštarauja turtingo verslininko G. Sondlando, kuris D. Trumpo inauguracijai paaukojo 1 mln. dolerių (0,9 mln. eurų), liudijimui apkaltos tyrėjams, kad niekas iš NSC „niekada nereiškė jokio susirūpinimo“. Jis taip pat liudijo nesupratęs jokio ryšio tarp J. Bideno ir „Burisma“.

A. Vindmanas turi liudyti kitą dieną po to, kai Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi paskelbė, kad Atstovų Rūmai balsuos dėl rezoliucijos apkaltos tyrimui patvirtinti, viešų svarstymų taisyklėms nustatyti ir potencialiems kaltinimams apibrėžti. Balsavimas turėtų įvykti ketvirtadienį.

Pasak A. Vindmano, jis D. Trumpo ir V. Zelenskio telefoninio pokalbio klausėsi Baltųjų rūmų Situacijų valdymo kambaryje drauge su kolegomis iš NSC ir viceprezidento Mike'o Pence'o biuro. Po pokalbio jis dar kartą išreiškęs savo susirūpinimą NSC teisininkui.

„Supratau, kad jei Ukraina vykdys tyrimą dėl Bidenų ir „Burisma“, jis tikriausiai bus interpretuojamas kaip partinis žaidimas, kuris neabejotinai baigsis tuo, kad Ukraina praras iki šiol išlaikytą abiejų partijų paramą. Visa tai pakenktų JAV nacionaliniam saugumui“, – rašė A. Vindmanas, kuris į JAV atvyko būdamas trejų metų amžiaus iš buvusios Sovietų Sąjungos.

A. Vindmanas dirbo įvairiuose kariniuose ir diplomatiniuose postuose, o paskui atėjo į NSC. Vadovaujant buvusiai Baltųjų rūmų patarėjai Rusijos klausimais Fionai Hill, kuri apkaltos tyrimui liudijo anksčiau, jis buvo direktorius Europos reikalams ir Ukrainos ekspertas. F. Hill dirbo buvusiam nacionalinio saugumo patarėjui Johnui Boltonui.

A. Vindmanas, kuris su energetikos sekretoriaus Ricko Perry vadovaujama delegacija dalyvavo V. Zelenskio inauguracijoje, bus svarbus liudytojas.

A. Vindlandas liudys, kad nėra informatorius – anoniminis vyriausybės pareigūnas, pateikęs pradinį skundą dėl D. Trumpo pokalbio su Ukrainos prezidentu, išprovokavusį apkaltos tyrimą Atstovų Rūmuose. A. Vindlandas teigs, kad nežino, kas yra informatorius.

„Aš esu patriotas ir mano šventa pareiga bei garbė yra kelti ir ginti MŪSŲ šalį, nepriklausomai nuo partijos ar politikos“, – rašė A. Vindmanas, kuris Irake buvo sužeistas ir apdovanotas „Purpurinės širdies“ medaliu.

D. Trumpo pokalbis su V. Zelenskiu yra apkaltos tyrimo centre. JAV prezidento prašyta „paslauga“, pasak demokratų, buvo reikalavimas padaryti paslaugą už paslaugą, o tai pažeidimas, dėl kurio D. Trumpui galėtų būti pateikti kaltinimai.