Premjeras antradienį pristatys įstatymo projektą, kuriam patvirtinti reikės tik paprastosios daugumos palaikymo – pirmadienio balsavimo metu B. Johnsono siūlymą turėjo paremti bent du trečdaliai visų Bendruomenių rūmų.

Tačiau tam, kad projektas būtų patvirtintas, B. Johnsonui vis tiek reikės paramos iš Liberalų demokratų ir Škotijos nacionalinės (SNP) partijų.

Premjeras sakė, kad šiuo metu parlamentas „negali funkcionuoti“ ir „ilgiau šios šalies nelaikys įkaite“, tačiau Leiboristų partijos atstovai teigė, jog premjeru negalima pasikliauti.

Pirmadienio vakarą Bendruomenių rūmuose B. Johnsono siūlymą surengti rinkimus parėmė 299 iš 650 įstatymų leidėjų, 70 balsavo prieš – kiti nedalyvavo ar susilaikė. Taigi iki dviejų trečdalių palaikymo B. Johnsonui trūko išties daug.

Visi konservatorių parlamentarai siūlymą parėmė, tačiau didžioji dalis leiboristų susilaikė, taip pat ir SNP bei Demokratinė unionistų partija (DUP). Beveik visi Liberalų demokratų partijos atstovai balsavo prieš.

Balsavimas surengtas premjerui oficialiai priėmus ES pasiūlytą „Brexito“ pratęsimą iki sausio 31 dienos.

ES vadovams adresuotame laiške B. Johnsonas pareiškė, kad trijų mėnesių atidėjimas buvo „nepageidaujamas“ – jį priimti, pasak premjero, vertė parlamentas.

Tai reiškia, kad ketvirtadienį – spalio 31 dieną – JK nepavyks palikti ES, nors nuo to laiko, kai tapo premjeru, B. Johnsonas teigė „Brexitą“ įgyvendinsiąs būtent šią dieną.

Premjeras dabar teigia sieksiantis bet kuriuo atveju surengti pirmalaikius rinkimus – esą reikia kažkaip nutraukti aklavietę, į kurią yra patekusi JK.

Bendruomenių rūmų lyderis Jacobas Reesas-Moggas sakė, kad vyriausybė nori, jog Bendruomenių rūmų nariai antradienį spėtų aptarti visus pirmalaikių rinkimų gruodžio 12 dieną įstatymų projekto etapus.

Dažniausiai dėl įstatymo projekto tariamasi bent kelias dienas, tačiau J. Reesas-Moggas teigė, kad šį kartą dokumentas bus „ypač trumpas, paprastas, o jo taikymo sritis – ribota“.

Jei sulauks pakankamai palaikymo Bendruomenių rūmuose, įstatymo projektą tam, kad jis įsigalėtų, kitą dieną dar turės patvirtinti Lordų rūmai.