Suskaičiavus balsus, paaiškėjo, kad Vokietijos radikaliosios kairės ir radikaliosios dešinės partijos regioniniuose rinkimuose surinko daugiau nei pusę visų balsų, o kanclerės krikščionys demokratai patyrė didelių nuostolių ir liko treti.

Radikaliosios kairės politinė jėga „Die Linke“ Tiuringijos žemėje iškovojo pirmą vietą (31 proc.). Ekspertai sako, kad pergalę iš esmės pasiekti pavyko dėl žemės premjero Bodo Ramelow populiarumo. Radikaliosios dešinės partija „Alternatyva Vokietijai“ dar kartą įrodė turinti užtikrintą paramą šalies rytuose – ji gavo 23,4 proc. balsų (kone dvigubai daugiau nei per rinkimus 2014 metais).

Šie rinkimų rezultatai – skaudus smūgis dabartinei valdžiai. Centro politinės jėgos, tarp kurių ir A. Merkel krikščionys demokratai bei jų koalicijos partneriai socialdemokratai sulaukė skaudaus smūgio. Valdantieji krikščionys demokratai liko treti su 21,8 proc. (2014 metaus jie buvo pirmi). Jų bendražygiai socialdemokratai atsidūrė ketvirtoje vietoje su maždaug 8 proc. balsų.

Žalieji ir liberalių pažiūrų „Laisvieji demokratai“ rinkimuose gavo po maždaug 5 proc. balsų – tiek pakako įveikti slenkstį ir turėti savo atstovų vietos įstatymų leidžiamojoje valdžioje.

Ekspertai sako, kad balsavimo kiek daugiau nei 2 mln. gyventojų turinčioje žemėje rezultatai reikšmingos įtakos šalies valdžiai neturės. Nepaisant to, tai gali reikšti, kad pastangos kurti koaliciją taps sudėtingesnės, bus tikrinamos partijų ribos. Ankstesnei koalicijai, kurią sudarė „Die Linke“, socialdemokratai ir Žalieji, dabar trūks daugumos.

Neseniai radikaliosios dešinės politinė partija „Alternatyva Vokietijai“ pademonstravo puikų rezultatą Brandenburgo ir Saksonijos žemių rinkimuose.