„Mes pradėjome rinkti plaukų ir kraujo mėginius iš įtariamų aukų šeimų“, – sakė savo tapatybės nenorėjęs atskleisti šaltinis.

Vieno dingusio vyro šeimos nariai agentūrai patvirtino, kad sekmadienį iš jų buvo paimti DNR mėginiai.

Anksčiau sekmadienį skelbta, kad 39 žmonių mirtį vilkiko priekaboje-šaldytuve tirianti Didžiosios Britanijos policija šeštadienį apkaltino jo vairuotoją netyčiniu nužudymu ir prekyba žmonėmis.

25 metų Šiaurės Airijos gyventojas Maurice'as Robinsonas buvo suimtas netrukus po to, kai pramoniniame Esekso grafystėje esančio Greiso miesto rajone sunkvežimio priekaboje-šaldytuve buvo aptikti aštuonių moterų ir 31 vyro kūnai.

Vairuotojui buvo pateikti 39 kaltinimai dėl netyčinio nužudymo, taip pat kaltinimai dėl sąmokslo vykdyti prekybą žmonėmis, sąmokslo prisidėti prie nelegalios migracijos ir pinigų plovimo, nurodė Esekso policija.

Šioje byloje suimti dar trys žmonės. Ši byla yra laikomas didžiausia nužudymo byla nuo 2005 metų, kuomet Londone buvo įvykdyti teroro aktai.

Vairuotojas buvo suimtas Dubline šeštadienį.

Policija iš pradžių manė, jog aukos, kurios, kaip manoma, atvyko keltu iš Belgijos Zebriugės uosto, buvo kinai. Tačiau vėliau ši informacija buvo paneigta, ir dabar manoma, kad daugumą aukų sudarė vietnamiečiai.

Vietnamo ambasadorius Tran Ngoc Anas šeštadienį apsilankė policijoje ir taip pat telefonu kalbėjosi su Britanijos vidaus reikalų ministre Priti Patel, nurodė ambasada.

Savo ruožtu kelios šeimos agentūrai AFP šeštadienį sakė, kad jų artimieji dingo pakeliui į Britaniją, kuri yra pagrindinis migrantų tikslas siekiant gero gyvenimo užsienyje.

Visos šios šeimos gyvena skurdžiuose ir atokiuose rajonuose centrinėje Vietnamo dalyje. Daug šalies gyventojų nelegaliai keliauja per Rusiją ar Kiniją ir dažnai įsiskolina dešimtis tūkstančių JAV dolerių kontrabandininkams ir už padirbtus dokumentus.

Sunkvežimio vairuotojas pirmadienį turėtų stoti prieš teismą. Tarp suimtųjų yra ir 38 metų moteris, kuri oficialiai yra vilkiko savininkė, bei jos vyras. Jie neigia savo kaltę.

Britanijos policija ragina vietnamiečių bendruomenės narius šalyje atsiliepti, jeigu dingo jų artimasis. Pareigūnai žada nesiimti jokių veiksmų prieš nelegaliai šalyje esančius žmones, jeigu tokie atsilieps dėl artimojo.

Šiuo metu pareigūnai siekia surinkti pirštų antspaudus ir DNR mėginius, kad būtų galima nustatyti mirusių žmonių tapatybes. Tačiau manoma, kad šis procesas užtruks ilgai.