Už tūkstančių kilometrų Baltuosiuose rūmuose Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas pasakojo stebėjęs ilgai besislapsčiusio „Islamo valstybės“ džihadistų judėjimo lyderio Abu Bakro al-Baghdadi baigtį su didele nuostabą.

„Tarsi žiūrėtum filmą“, – sakė JAV prezidentas.

Per klausimų ir atsakymų seriją po jo pranešimo apie A. Bakro al-Baghdadi žūtį, D. Trumpas sakė, kad „Islamo valstybės“ lyderis buvo „stebimas kelias savaites“. Kai tik buvo patvirtinta jo buvimo vieta, šeštadienį buvo pradėta vykdyti specialiųjų pajėgų operacija.

Joje dalyvavo „didelė grupė“ su „aštuoniais sraigtasparniais ir mes turėjome daug kitų laivų ir lėktuvų“, nurodė Amerikos prezidentas.


Pirmiausia, jie turėjo kirsti priešišką teritoriją iš kol kas neskelbiamos vietos ir nuskristi į Sirijos šiaurės vakarus. Skrydis truko apie valandą ir 10 minučių. „Mes skridome labai, labai žemai ir labai labai greitai. Tačiau tai buvo didelė ir pavojinga misijos dalis. Atvykti ir išvykti, – sakė D. Trumpas. – Galėjome susidurti su neįtikėtina ugnimi.“

Kai jie nusileido tikslinėje vietovėje, „prasivėrė pragaras“, operaciją apibūdino D. Trumpas.

Liko „tik vienas žmogus“

„Didelė nuostabių kovotojų komanda išbėgo iš tų sraigtasparnių ir išsprogdino skyles pastato šone“, kad išvengtų spąstų prie bet kokių durų“, – sakė jis.

„Visa tai stebėti buvo nuostabu“, – apie savo potyrius kalbėjo D. Trumpas, su kuriuo kartu operaciją stebėjo ir viceprezidentas Mike'as Pence'as ir aukšto rango kariuomenės ir nacionalinio saugumo pareigūnai.

„Viską matėme labai aiškiai“, – sakė Amerikos prezidentas.

Jo teigimu, per susišaudymą žuvo „didelis skaičius“ A. B. al-Baghdadi rėmėjų, tačiau nežuvo nė vienas amerikiečių karys.

Vėliau kariuomenės vadai raportavo apie operacijos eigą: gyvais buvo paimta 11 vaikų, paimta belaisvių, o A. B. al-Baghdadi žmonos buvo negyvos.

Ir tuomet pasigirdo pranešimas, kurio visi laukė. „Sere, pastate liko tik vienas žmogus. Mes esame įsitikinę, kad jis tunelyje ir mėgina bėgti, tačiau tai aklinas tunelis“, – apie operacijos eigą pasakojo D. Trumpas.

Tai buvo A. B. al-Baghdadi.

Žinodamos, kad ten gali būti tunelių ir kad bėglys gali segėti liemenę su sprogmenimis, JAV pajėgos atsigabeno robotą. Tačiau jo taip ir neteko panaudoti. „Mes judėjome per greitai. Jie vijosi jį“, – sakė D. Trumpas.

A. B. al-Baghdadi su savimi į tunelį pasiėmė tris iš savo vaikų, sakė D. Trumpas. Tačiau jų buvimas ten nebūtų užkirtęs kelio tam, kas buvo neišvengiama.

„Tai buvo žiauru“, – sakė jis.

JAV kariai į tunelį pasiuntė šunis, ir tuomet „Islamo valstybės“ vadeiva „susisprogdino“. „Jis pasiekė tunelio galą, o mūsų šunys jį vijosi. Jis detonavo liemenę ir susisprogdino kartu su trimis vaikais. Jie nemirė kaip didvyris. Jis mirė kaip bailys, verkdamas, žliumbdamas ir klykdamas, ir pasiimdamas su savimi mirti tris vaikus. Garantuota mirtis. Ir jis žinojo, kad tunelis buvo aklinas“, – sakė JAV prezidentas.

JAV kariai paėmė sumaitoto kūno DNR mėginių tapatybei nustatyti, susikrovė savo reikmenis ir išvyko. Pasak D. Trumpo, komplekse kariai užtruko apie dvi valandas.

„Mes nieko nepraradome, tik pamanykite“, – sakė D. Trumpas.

Tiesa, amerikiečių pusėje buvo vienas nukentėjęs. „Mūsų šuo buvo sužeistas“, – sakė JAV prezidentas.