„Miegančios“ džihadistų kuopelės sieks keršyti už Abu Bakro al-Baghdadi žūtį, – sakė Sirijos demokratinių pajėgų (SDF) vadas Mazloumas Abdi. – Štai kodėl viskas yra įmanoma, įskaitant ir atakas prieš kalėjimus.“

Kovojant su „Islamo valstybe“, SDF buvo pagrindinė JAV vadovautos koalicijos partnerė ant žemės Sirijoje. Šiuo metu skaičiuojama, kad šios pajėgos Sirijos šiaurės rytuose įvairiuose kalėjimuose laiko 12 tūkst. įtariamų „Islamo valstybės“ narių.

Per SDF vadovautą operaciją kovą buvo sunaikinta paskutinė „Islamo valstybės“ paskelbto „kalifato“ dalis. Kažkada šis „kalifatas“ kontroliavo didžiulę Sirijos ir Irako teritoriją.

Tačiau teritorinė pergalė prieš šią džihadistų grupuotę nereiškia, kad buvo sunaikinta pati organizacija ar jos ideologija. Nedidelės kovotojų kuopelės pasislėpė pogrindinyje ir toliau vykdo išpuolių regione.

Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas sekmadienį patvirtino, kad ilgai slapstęsis „Islamo valstybės“ džihadistų judėjimo lyderis A. Bakras al-Baghdadi mirė „kaip šuo“, detonavęs savižudžio sprogdintojo liemenę per praėjusią naktį Sirijos šiaurės vakarinėje dalyje surengtą JAV specialiųjų pajėgų operaciją.

Iš Baltųjų rūmų į tautą per televiziją kreipdamasis D. Trumpas pranešė, kad per reidą, kuris pasibaigė A. B. al-Baghdadžii įspeitimu tunelyje, žuvo ir „didelis skaičius“ „Islamo valstybės“ kovotojų.

„Jis detonavo savo liemenę ir nusižudė, – pranešė D. Trumpas. – Jis mirė atsidūręs akliname tunelyje, žliumbdamas, verkdamas ir klykdamas visą kelią.“

Kartu su juo žuvo ir trys jo vaikai, sekmadienį pranešė Jungtinių Valstijų prezidentas.

Jo teigimu, reidas, kuriam įvykdyti teko sraigtasparniu skristi daugiau nei valandą į abi puses iš neįvardintos bazės, buvo įvykdytas padedant Rusijai, Sirijai, Turkijai ir Irakui.

D. Trumpas taip pat padėkojo ir Sirijos kurdams „už tam tikrą pagalbą, kurią jie mums suteikė“ per operaciją prieš A. Bakras al-Baghdadį.

Britanijos, Izraelio lyderiai pasveikino „Islamo valstybės“ lyderio žūtį

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Borisas Johnsonas sekmadienį pasveikino „Islamo valstybės“ džihadistų judėjimo lyderio Abu Bakro al-Baghdadi žūtį ir ją pavadino „svarbiu momentu“, tačiau pridūrė, kad kova prieš džihadistų grupuotę „dar nebaigta“.

„A. B. al-Baghdadi mirtis yra svarbus momentas mūsų kovoje su terorizmu, tačiau kova prieš piktąją „Daesh“ dar nebaigta, – tviteryje parašė Britanijos vyriausybės vadovas. – Mes dirbsime su mūsų koalicijos partneriais, kad padarytume galą žudikiškai ir barbariškai „Daesh“ veiklai visiems laikams.“

Savo ruožtu Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu sekmadienį pasveikino Jungtinių Valstijų prezidento Donaldo Trumpo pranešimą apie „Islamo valstybės“ lyderio žūtį ir pavadino tai „svarbiu istoriniu įvykiu“.

Tačiau vizito Izraelio karinių oro pajėgų bazėje metu premjeras taip pat pažymėjo, kad „kova tęsias“.