Pasak žiniasklaidos, cituojančios įvairius šaltinius vyriausybėje, išsilaipinus JAV specialios paskirties pajėgoms, A. B. al-Baghdadi galėjo susisprogdinti detonavęs savižudžio liemenę.

Jis buvo pagrindinis slaptai suplanuotos operacijos, kuriai pritarė prezidentas Donaldas Trumpas, taikinys, pareiškė pareigūnai.

Apie JAV vadovaujamos koalicijos prieš IS ilgai persekioto A. B. al-Baghdadi žūtį pastaraisiais metais buvo skelbiama kelis kartus, tačiau tie pranešimai nepasitvirtino.

Pareigūnai televizijos kanalui „ABC News“ pareiškė, jog šiuo metu atliekamas biometrinis patikrinimas, siekiant tvirtai nustatyti žuvusiųjų per reidą tapatybes.

Baltieji Rūmai vėlų šeštadienio vakarą pranešė, jog d. Trumpas sekmadienį 9 val. (15 val. Lietuvos laiku) paskelbs „svarbų pranešimą“, tačiau išsamesnės informacijos nepateikė.

Kiek anksčiau D. Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „Ką tik įvyko kai kas labai svarbaus!“

1971 metais į šiaurę nuo Bagdado esančioje Samaroje gimusio A. B. al Baghdadi tikrasis vardas yra Ibrahimas Awadas al Badri. Jo šeima buvo kilusi iš žemiausio visuomenės sluoksnio.

Kai JAV vadovaujamos pajėgos 2003 metais įsiveržė į Iraką, jis buvo suimtas ir laikomas amerikiečių įkurtame kalėjime. Manoma, kad ten jis subrendo kaip džihadistas.

Vėliau A. B. al Baghdadi aktyviai įsitraukė į „al Qaeda“ padalinio Irake veiklą ir galiausiai 2010 metais perėmė vadovavimą jam, o 2013-aisiais išplėtė šios grupuotės veiklą į karo krečiamą Siriją.

2014 metais A. B. al Baghdadi per pamokslą garsiojoje Mosulo Nurio mečetėje pasiskelbė IS užimtų teritorijų Irake bei Sirijoje „kalifu“.

Po to IS vadeiva dingo lyg į vandenį, tik kartais pasirodydavo pranešimų, kad jis žuvo arba buvo sunkiai sužeistas. Tai pelnė jam „Vaiduoklio“ pravardę.

Šių metų balandį jis pirmą kartą po penkerių metų pertraukos pasirodė propagandiniame vaizdo įraše, kuriame savo šalininkus paragino „keršyti“ už nužudytus IS narius.

Jungtinės Valstijos už informaciją, kuri padėtų sulaikyti A. B. al Baghdadi, siūlė 25 mln. JAV dolerių atlygį.

Pasak JAV valstybės departamento, IS, vadovaujant A. B. al Baghdadi, „buvo atsakinga už tūkstančių civilių Artimuosiuose Rytuose mirtis, įskaitant žiaurius daugybės civilių įkaitų iš Japonijos, Jungtinės Karalystės ir Jungtinių Valstijų nužudymus“.

„Jeigu A. B. al Baghdadi išties buvo Barišoje [kaimas Idlibo provincijoje], bus įdomu suprasti, kaip jis sugebėjo ten patekti (per Siriją ar per Turkiją?) ir kaip buvo įmanoma, kad jis ten liktų“, – tviteryje parašė konsultacijų bendrovės „Le Beck“ Artimųjų Rytų saugumo analitikas Michaelas Horowitzas.