Manoma, kad mamai žinutę su žodžiais „negaliu kvėpuoti“ siuntusi vietnamietė gali būti viena iš 39 žmonių, rastų negyvų šaldomoje vilkiko priekaboje Esekse.

26-erių Pham Thi Tra My išsiuntė žinutę, kurioje rašė: „Aš mirštu“. Tai buvo antradienio vakarą – tuo metu sunkvežimis buvo plukdomas iš Belgijos į Jungtinę Karalystę. Nuo to laiko daugiau nieko apie moterį nebuvo girdėti.

Tyrėjai iš pradžių manė, kad visi vilkike rasti žmonės – 31 vyras ir aštuonios moterys – buvo kinai, tačiau penktadienio vakarą pranešta, jog dabar nužudytųjų tautybės „vaizdas keičiasi“.

Detalių, nurodančių, kad tarp aukų galėjo būti vietnamiečių, atsirado policijai suėmus trečiąjį asmenį, įtariamą prekybą žmonėmis ir žmogžudyste.

Žinoma, kad Pham Thi Tra My ketino keliauti į Didžiąją Britaniją – šią informaciją pateikė su moters šeima susisiekusi žmogaus teisių apsaugos organizacija. Jos brolis BBC pasakojo, kad šeima prekeiviams žmonėmis sumokėjo beveik 35 tūkstančius eurų, o paskutinė žinoma jos buvimo vieta buvo Belgija.

Hanojuje įsikūrusios žmogaus teisių organizacijos „Human Rights Space“ aktyvistė Hoa Nghiem pasakojo, kad šeima nerimavo, jog duktė gali būti tarp vilkike rastų aukų, mat „paskutinės iš jos gautos žinutės laikas sutapo su vilkiko įvykiais“.

Aktyvistė pasidalino ekrano nuotrauka ir išversta žinute. Joje buvo rašoma: „Atleisk, mama. Mano kelionė į užsienį nepavyko. Mama, labai tave myliu! Mirštu, nes negaliu kvėpuoti... Aš iš Ngheno, Can Loco, Ha Tino, Vietnamo... Atleisk, mama”.

Sunkvežimyje rastos aukos

Kaip rodo ekrano nuotrauka, žinutė buvo išsiųsta trečiadienį 4 val. 28 min. ryto Vietnamo laiku. Didžiojoje Britanijoje tada buvo 22 val. 28 min. vakaro. Vilkikas tuo metu plaukė keltu iš Belgijos uostamiesčio Zebriugės į Perflito uostą didžiojoje Britanijoje.

Kūnai buvo aptikti vos po trijų valandų Greiso pramonės parke.

Esekso policijos atstovė spaudai „The Independent“ sakė, kad pareigūnai negavo jokios informacijos, nurodančios, ar Pham Thi Tra My buvo viena iš aukų. Penktadienio vakarą paskelbtame pranešime aukšto rango Esekso policijos pareigūnė Pippa Mills teigė, kad pajėgos „nekomentuos jokių spėlionių dėl tragiškai žuvusių žmonių tautybės“.

„Ketvirtadienį mes pateikėme pradinę informaciją dėl tautybės, bet dabar vaizdas keičiasi. Tačiau daugiau jokių detalių, kol neįvyks oficialus atpažinimo procesas, patvirtintas Jos Didenybės koronerio, nepateiksiu“, – sakė P. Mills.

Vietnamo ambasada Londone patvirtino susisiekusi su Esekso policija, kai sulaukė užklausų iš sunerimusių artimųjų.

„Ambasada iš susijusių Didžiosios Britanijos institucijų kol kas negavo jokios oficialios informacijos“, – sakė ambasados atstovas spaudai.

Pham Thi Tra My išvyko į Kiniją ir planavo per Prancūziją nukeliauti į Didžiąją Britaniją, sakė Hoa Nghiem, pridūrusi: „Gauname vis daugiau pranešimų, kad vilkike galėjo būti daugiau žmonių iš Vietnamo“.

Į prekybos žmonėmis tinklą Europoje pakliūvančių jaunų vietnamiečių ekspertė Mimi Vu teigė, kad moters išsiųsta žinutė atrodo tikra. „The Guardian“ jis sakė: „Ji parašė savo vardą ir iš kur yra kilusi – tai labai svarbu, mat norima nurodyti, kur ją reikėtų palaidoti“.

Ekspertė pridūrė, kad kartais per Kiniją gabenamiems žmonėms išduodami suklastoti Kinijos pasai.

Didžiojoje Britanijoje gyvenančių vietnamiečių naujienų portalas „VietHome“ pranešė sulaukęs žinių iš dešimties šeimų, besibaiminančių dėl dingusių artimųjų.

Sunkvežimyje rastos aukos

BBC pranešė, kad yra žinių apie šešis Vietnamo piliečius, kurių artimieji baiminasi, jog šie gali būti tarp vilkike rastų aukų. Vienos 19-metės brolis transliuotojui pasakojo, kad sesuo skambino jam antradienio rytą ir pranešė lipanti į vilkiko priekabą Belgijoje. Kad jos neaptiktų, mergina telefoną išjungė.

Pasak BBC, kontrabandininkai šeimoms sugrąžino jų sumokėtą užstatą.

Praėjusiais metais, įtarus, kad jie tapo prekybos žmonėmis ir šiuolaikinės vergijos aukomis, Jungtinės Karalystės tarnyboms pranešta apie 702 vietnamiečius. Vienintelė šalis, kurioje aukų skaičius didesnis, buvo Albanija.

Aukų Esekso sunkvežimyje žūtį tirianti policija penktadienį Stanstedo oro uoste suėmė 48-erių vyrą iš Šiaurės Airijos. Jis įtariamas žmogžudyste ir susimokymu dėl nelegalaus žmonių gabenimo.

Dėl įtarimų tais pačiais nusikaltimais ketvirtadienio naktį buvo suimta pora iš Voringtono Češyre. 38-erių Thomasas Maheris ir to paties amžiaus jo žmona Joanna yra paskutiniai žinomi Bulgarijoje registruotos vilkiko kabinos, gabenusios šaldomą priekabą, savininkai. Jie tvirtina prieš 13 mėnesių pardavę kabiną vienai Airijos kompanijai.

Vilkiko vairuotojas, 25-erių Mo Robinsonas iš Šiaurės Airijos, tebėra sulaikytas – jis trečiadienį buvo suimtas įtariant žmogžudyste.