Šeštadienis – antra atsinaujinusių antivyriausybinių protestų Irake diena.

Irako Žmogaus teisių komisijos nario Ali al-Bayati'io teigimu, vien penktadienį per atsinaujinusius protestus prieš korupciją ir ekonominius sunkumus šalyje žuvo mažiausiai 42 žmonės. Aštuoni iš 42 žmonių žuvo sostinėje Bagdade.

Šeštadienio dieną šimtai demonstrantų bandė prasiveržti pro saugumo pajėgų užtvaras šalia tilto Bagdado centre, vedančio Žaliosios zonos link. Žaliojoje zonoje Bagdade įsikūrusios valdžios įstaigos ir užsienio šalių ambasados, todėl ši zona stipriai saugoma.

„Demonstrantai bandė patekti į Žaliąją zoną, bet buvo sulaikyti ašarinėmis dujomis, kurias panaudojo saugumo pajėgos“, – sakė liudininkas.

Protestai Irake atsinaujino penktadienį po beveik trijų savaičių pertraukos. Penktadienį Irako policininkai, bandydami išvaikyti Tahriro (išsivadavimo) aikštėje susirinkusius protestuotojus, kurie vėliau bandė kirsti tiltą, vedantį Žaliosios zonos link, naudojo ašarines dujas, gumines ir tikras kulkas.

Protestuose daugiausiai dalyvauja jauni, darbo neturintys vyrai, kurie protestuoja prieš vyriausybę ir reikalauja darbo vietų bei geresnių paslaugų.

„Noriu pokyčių. Noriu pašalinti tuos korumpuotus žmones, kurie miega Žaliojoje zonoje ir kurie naudoja prieš mus ašarines dujas ir gumines kulkas“, – sakė 19-metis Mukhaledas Faresas.

Viena protestų dalyvė, 60-metė moteris sakė prašiusi savo sūnaus ir dukters likti namuose, nes baiminasi dėl jų saugumo, bet atėjo protestuoti pati, kadangi nori geresnės ateities savo vaikams. Moters vyras žuvo per aštuonerius metus trukusį Irako ir Irano karą (1980-1988 m.).

„Aš nebijau mirti, bet noriu geresnės ateitiems savo vaikams. Jei liks šios partijos ir ši vyriausybė, jie neturės ateities“, – sakė moteris.