Penktadienį paskelbtame sprendime, kuriuo taip pat patvirtinamas pačio apkaltos tyrimo teisėtumas, JAV apygardos teisėja Beryl Howell nurodė Teisingumo departamentui medžiagą perduoti iki spalio 30-osios.

Teisingumo departamento atstovė sakė, kad sprendimas studijuojamas. Prezidento administracija gali jį apskųsti.

Teisėjos sprendimas, palankus Atstovų Rūmų Teismų komitetui, pasirodė demokratams renkant konfidencialią informaciją iš dabartinių ir buvusių vyriausybės pareigūnų apie D. Trumpo administracijos pastangas priversti Ukrainą atlikti tyrimą dėl prezidento politinio varžovo Joe Bideno.

R. Muellerio tyrimo medžiaga galėtų atskleisti įstatymų leidėjams anksčiau paslaptyje laikytų detalių apie D. Trumpo veiksmus per 2016 metų rinkimus ir tapti apkaltos tyrimo dalimi.

B. Howell nurodyme minima medžiaga apima redaguotą didžiosios žiuri liudijimą, paminėtą R. Muellerio ataskaitoje. Teisingumo departamentas sako, kad ši informacija yra vienintelė dokumento vieta, kurios nematė įtakingi įstatymų leidėjai.

Demokratai mano, kad ši redaguota informacija galėtų geriau nušviesti svarbius tyrimo epizodus, įskaitant numanomas D. Trumpo diskusijas su sąjungininkais apie pavogtų elektroninių laiškų paskelbimą rinkimų kampanijos metu ir pokalbius apie 2016 metais dangoraižyje „Trump Tower“ įvykusį susitikimą, kurio metu D. Trumpo vyriausiasis sūnus tikėjosi gauti prezidento varžovei Hillary Clinton nepalankios informacijos.

Pasak teisėjos, ši medžiaga galėtų padėti įstatymų leidėjams nuspręsti, kokius liudytojus išsikviesti į apkaltos tyrimą ir kokių papildomų tyrimo linijų imtis.

Atstovų Rūmų Teismų komiteto pirmininkas demokratas Jerroldas Nadleris sakė, kad yra patenkintas teisėjos sprendimu.

„Teismo sprendimu pripažįstama, kad mūsų apkaltos tyrimas visiškai atitinka konstituciją, ir visiškai atmetami melagingi priešingi Baltųjų rūmų tvirtinimai, – sakoma J. Nadlerio pareiškime. – Ši didžiosios žiuri informacija, kurios administracija bandė neleisti rodyti [Atstovų] Rūmams, bus labai svarbi mūsų darbui.“

Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi sakė, kad sprendimas yra „dar vienas smūgis prezidento Trumpo bandymui būti aukščiau įstatymo.“

Teisingumo departamento advokatai per teismo posėdį anksčiau šį mėnesį ragino neteikti minimos medžiagos. Jie pažymėjo, kad Atstovų Rūmų demokratai jau turi svarbių R. Muellerio tyrimų įrodymų, įskaitant FTB parengtų liudytojų parodymų santraukų kopijas. Bet teisėja sakė, kad ta informacija nepakeičia tikrojo didžiosios žiuri liudijimo.

R. Muellerio ataskaitoje sakoma, kad nepakako įrodymų nusikalstamam Rusijos ir D. Trumpo 2016 metų rinkimų kampanijos sąmokslui nustatyti. Joje taip pat nagrinėjami epizodai, kai D. Trumpas siekė trukdyti tyrimui, ir daroma išvada, kad prezidento negalima išteisinti dėl įtarimų trukdžius teisingumui.