Buvęs ilgametis šalies prezidentas, patyręs politikas Nursultanas Nazarbajevas ir keli jo giminaičiai susilaukė nemažai žiniasklaidos dėmesio, tačiau tokio, kuris tikrai nepagerins šeimos reputacijos.

N. Nazarbajevas iš naftos turtingo Kazachstano prezidento pareigų pasitraukė kovo mėnesį po daugiau nei 27-erius metus trukusio valdymo. Prieš tapdamas šalies prezidentu, jis daugiau nei dvejus metus buvo Kazachstano Tarybų Socialistinės Respublikos vadovas.

Buvęs plieno liejyklos darbininkas sukaupė didžiulius turtus, kurių tikrąją vertę galima tik spėlioti.
Remiantis spalio 9 d. naujienų portale „Metro“ pasirodžiusia informacija, N. Nazarbajevas turi namą The Bishops Avenue, prabangiajame Hampstedo rajone, esančiame Londono šiaurinėje dalyje. The Bishops Avenue dar vadinama „Milijardierių gatve“.

Portale nurodoma, kad 2008 m. už 65 mln. JAV dolerių įsigytas namas, kuris tuo metu buvo „vienas brangiausių Jungtinėje Karalystėje“, priklauso „buvusiam Kazachstano prezidentui N. Nazarbajevui“.

Tai ne vienintelė pastaruoju metu žiniasklaidoje mirguliuojanti informacija apie įspūdingą Nazarbajevų nekilnojamąjį turtą užsienyje.

Rugpjūčio 21 d. Šveicarijos žurnalas „Bilan“ pranešė, kad antroji N. Nazarbajevo dukra Dinara už 63 mln. JAV dolerių nusipirko netoli Ženevos stovinčią Bellerive pilį. Tame pačiame straipsnyje teigiama, jog 2009 m. Dinara Šveicarijoje įsigijo nekilnojamojo turto už 75 mln. JAV dolerių.

Dinara ištekėjo už Timūro Kulibajevo – vieno turtingiausių Kazachstano verslininkų. Žurnalas „Forbes“ paskaičiavo, kad jų bendras turtas yra vertas 3,4 mlrd. JAV dolerių.

Kalbant apie namą Londono „Milijardierių gatvėje“, tai vienas iš nepaprastai brangių namų tame rajone, kuriuos savininkai dėl nepaaiškinamų priežasčių paliko likimo valiai, todėl jie lėtai, bet nenumaldomai virsta griuvėsiais.

Narkotikai ir šėlionės

Spalio 18 d. Aisultanas Nazarbajevas, 29-erių metų amžiaus pirmojo Kazachstano prezidento anūkas, Londono teisme buvo apkaltintas birželio 3 d. viename iš JK sostinės viešbučių sudrumstęs ramybę, kai išėjo į aštuntame aukšte esantį balkoną ir grasino nušokti žemyn.

Po dviejų dienų policijai paskambino moteris ir pranešė, kad į jos butą centrinėje Londono dalyje per balkoną bandė įsibrauti vyras. Tai buvo A. Nazarbajevas. Jis įsilaužė į kaimyninį butą ir, regis, nusprendė išsiskalbti drabužius, nes keletas jų buvo rasta buto savininko skalbimo mašinoje.

Į butą atvykus policijos pareigūnams, A. Nazarbajevas vienam iš jų stipriai įkando į ranką, todėl policininkai buvo priversti panaudoti elektrošoką. A. Nazarbajevo advokatai kaltę vertė priklausomybei nuo narkotikų.

Galbūt šis faktas padės suprasti, kodėl A. Nazarbajevas nenuėjo į netoliese esantį tuščią 50 mln. svarų sterlingų vertės namą, priklausantį jo seneliui.

Teismas A. Nazarbajevui skyrė lygtinę 18 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, 1 000 svarų sterlingų baudą už viešosios tvarkos pažeidimus ir nurodė sumokėti 5 000 svarų sterlingų už bute, į kurį įsilaužė, padarytus nuostolius. Taip pat jam buvo liepta 140 val. dirbti viešuosius darbus ir gydytis nuo narkotikų priklausomybės. Teigiama, kad N. Nazarbajevo anūkas narkotikais piktnaudžiauja kelerius metus.

Jis yra vyriausiosios N. Nazarbajevo dukros Darigha ir jos liūdnai pagarsėjusio vyro Rachato Alijevo sūnus. R. Alijevas buvo nepaprastai ambicingas žmogus, negailestingai užvaldęs svarbiausias Kazachstano įmones ir, šalies prokurorų teigimu, ketinęs nuversti savo uošvį.

2015 m. vasario mėnesį R. Alijevas buvo rastas negyvas Austrijos kalėjimo kameroje. Oficiali mirties priežastis – savižudybė, tačiau daugelis įtaria nužudymą.

Visi pirmiau paminėti įvykiai nutiko už Kazachstano sienų.

Prašmatnus vakarėlis apipjaustymo proga

O dabar sugrįžkime į šią šalį. Buvusio prezidento jaunesnysis brolis Bolatas Nazarbajevas sukėlė nemenką sąmyšį socialiniuose tinkluose ir kitur, spalio 17 d. pietinėje Kazachstano dalyje esančiame Šymkento mieste surengęs nepaprastai prabangų vakarėlį vieno iš savo sūnų apipjaustymo proga.

Filmuotoje medžiagoje matyti, kaip 66-erių metų amžiaus B. Nazarbajevas atvyksta sraigtasparniu. Nusileidimo aikštelėje jo laukia didelis policijos eskortas, palydintis į vakarėlį.

Akivaizdu, kad grandiozinio renginio, kuriame dalyvavo ne vienas šimtas žmonių, apsauga rūpinosi policijos pareigūnai.

Viename vaizdo įraše užfiksuota, kaip B. Nazarbajevas nusprendžia apdovanoti kažkokį asmenį už neaiškius nuopelnus, įkiša ranką į kišenę, ištraukia šūsnį JAV dolerių, paima keletą banknotų ir dosniai išdalija.

Nors niekas nežino tikslaus didžiulių B. Nazarbajevo turtų šaltinio, daugeliui labiau užkliuvo tai, kad jis nusamdė mažiausiai du sraigtasparnius ir, ko gero, visas vietos policijos pajėgas.

Kas už viską sumokėjo? Jeigu valstybė, tuomet tai yra siaubingas valstybės lėšų švaistymas.

Šie pavyzdžiai – toli gražu ne pirmas kartas, kai į viešumą iškyla neįtikėtinos istorijos apie įspūdingus Nazarbajevų turtus ir ekstravagantišką gyvenimo būdą.

Nors N. Nazarbajevas tebeturi didžiulę valdžią Kazachstane, jis nebėra šalies prezidentas.
Kazachai nenoromis toleravo tokį godumą beveik tris dešimtmečius, tačiau 2019 m. sparčiai daugėja protestų dėl socialinių ir politinių sąlygų šalyje.

Milijonų verti namai užsienyje, valstybės lėšomis apmokėtas privatus vakarėlis apipjaustymui pažymėti ir 29-erių metų amžiaus buvusio prezidento šeimos nario šėlionės Londone apsvaigus nuo narkotikų tik didina daug naftos turinčios šalies piliečių pasipiktinimą.