Aukšto rango diplomatai naujienų agentūrai AFP sakė, kad jie vėl susitiks ateinantį pirmadienį arba antradienį – taigi, galbūt likus mažiau kaip trims paroms iki numatyto Jungtinės Karalystės išstojimo iš bloko termino spalio 31-ąją.

B. Johnsonas pasiūlė surengti pirmalaikius parlamento rinkimus, vildamasis, kad tai suteiks jam daugumą, leisiančią ratifikuoti išstojimo sutartį, jo suderintą su ES lyderiais praeitą savaitę.

Tačiau Britanijos opozicija prieš sutikdama surengti rinkimus nori žinoti, ar Europa sutiks atidėti „Brexit“, o spalio 31-oji kol kas lieka oficiali išstojimo data.

ES vyriausiasis „Brexit“ derybininkas Michelis Barnier po penktadienį Briuselyje įvykusio Bendrijos ambasadorių pasitarimo sakė, kad vyko „puikios diskusijos“, o Europos Komisijos atstovė Mina Andrejeva nurodė, kad konsultacijos tarp bloko narių „ateinančiomis dienomis tęsis“.

Du diplomatai sakė AFP, kad ambasadoriai nustatė neformalų terminą, iki kurio turi būti nustatyta „Brexit“ atidėjimo trukmė – tai turi būti padaryta iki pirmadienio vakaro arba antradienio ryto.

Aukšto rango Europos diplomatai, dalyvavę penktadienio posėdyje, patvirtino, kad 27 valstybės narės iš principo sutiko, kad „Brexit“ turėtų būti atidėtas, bet dar deramasi, kiek papildomai laiko reikėtų suteikti Didžiajai Britanijai.

Jie taip pat susitarė, kad ES sostinės gali nuspręsti dėl atidėjimo trukmės susirašinėdamos, o ne sušaukdamos kitą savaitę nepaprastąjį lyderių susitikimą Briuselyje.

Galimas terminas – sausio 31-oji

Kita vertus, Prancūzija pasisako už trumpesnį laiką, kad būtų išlaikytas spaudimas Vestminsteriui, bet Vokietija ir Airija siūlo ilgesnę, trijų mėnesių pauzę iki sausio 31-osios. Taigi, tikėtina, kad diskusijos siekiant kompromiso gali užtrukti.

„Nelygu, kaip reikalai klostysis JK, suteikėme sau laiko iki kitos savaitės pradžios“, – sakė vienas aukšto rango diplomatas.

„Aišku, jog jeigu Jungtinėje Karalystėje bus priimtas sprendimas, ar rinkimai bus surengti, ar ne, rinkimų data darytų poveikį konsultacijoms“, - pridūrė jis.

Tačiau kol kas ES oficialaus sprendimo nėra, o Britanijos įstatymų leidėjai pirmadienį turės apsispręsti, ar pritarti B. Johnsono reikalavimui surengti visuotinius rinkimus jau šiais metais.

Tuo metu B. Johnson sustabdė pastangas ratifikuoti išstojimo sutartį Bendruomenių rūmuose, įstatymų leidėjams atsisakius paklusti premjero spaudimui apsvarstyti šį dokumentą vos per tris dienas, tad „Brexit“ proceso baigtis tapo itin neaiški.

„Nuimkit nuo stalo išstojimo be sutarties galimybę, ir leiboristai visokeriopai palaikys rinkimus“, – sakė pagrindinės opozicinės Leiboristų partijos lyderis Jeremy Corbynas, leisdamas suprasti, kad prieš balsuojant turi būti užtikrintas „Brexit“ atidėjimas ilgesniam laikui.

„Atidėliojimas po atidėliojimo“

Vis tik B. Johnsono kabineto nariai palaikė premjero reikalavimus reikalauti pirmalaikių rinkimų bet kokiu atveju.

„Dėl parlamento veiksmų sulauksime šio atidėjimo, bet pamatysime, ką ES padarė atsakydama į parlamento prašymą“, – televizijai „Sky News“ sakė iždo kancleris Sajidas Javidas.

„Negali tęstis atidėliojimas po atidėliojimo“, – pridūrė jis.

Per trečiadienį surengtą ES ambasadorių posėdį Vokietija ir Airija pritarė Londono prašymui atidėti „Brexit“ iki spalio 31 dienos, bet Prancūzija reikalavo nustatyti trumpesnį terminą, o kitos šalys nebuvo apsisprendusios.

„Viena yra sakyti, kad norėtume, jog būtų surengti rinkimai, o visai kas kita – pasakyti, kad jie jau yra organizuojami“, – ketvirtadienį sakė Prancūzijos Europos reikalų viceministrė Amelie de Montchalin.

„Mes nekuriame politinių romanų – mums reikia faktų, kad priimtume sprendimus“, – pridūrė ji.

Ketvirtadienį B. Johnsonas pareikalavo, kad rinkimai būtų surengti gruodžio 12-ąją, ir tikisi, kad per juos užsitikrins daugumą, leisiančią patvirtinti atnaujintą „Brexit“ sutartį.

Tačiau rinkimai galėtų būti sušaukti tik pritarus dviem trečdaliams dabartinių Bendruomenių Rūmų narių. Opozicija yra susiskaldžiusi: kai kurie netgi pasisako, kad reikėtų surengti pakartotinį „Brexit“ referendumą.

B. Johnsono vyriausybė savo ruožtu atsisakė planų ateinantį mėnesį pateikti naujo biudžeto projektą. S. Javidas argumentuoja, kad šis dokumentas buvo rengiamas atsižvelgiant, kad Britanija iš ES išstos spalio 31-ąją.