Egipto prezidentas Abdel Fattahas al Sisi „įteikė pranešimą“ Etiopijos ministrui pirmininkui Abiy Ahmedui dėl Adis Abebos baigiamos statyti Žydrojo Nilo užtvankos, pažymėjo egiptiečių diplomatinis šaltinis.

Susitikimas truko apie 45 minutes ir vyko esant „teigiamai aplinkai“, pridūrė išsamios informacijos nepateikęs šaltinis.

Kairas nerimauja, kad dėl 4 mlrd. dolerių (3,6 mlrd. eurų) kainavusios užtvankos, pradėtos statyti 2012 metais, gali susilpnėti Nilo srovė, nuo kurios priklauso 90 proc. Egipto vandens išteklių.

Abiejų šalių ir Sudano, kurio teritorija taip pat teka ši upė, derybos stringa jau devynerius metus.

Rusija, surengusi dviejų dienų Afrikos viršūnių susitikimą savo kurorte Sočyje, siekdama atgaivinti Sovietų Sąjungos laikais šiame žemyne turėtą įtaką, pareiškė, kad yra pasirengusi padėti spręsti konfliktą.

„Užtvankos klausimas... buvo aptartas per (Rusijos prezidento Vladimiro Putino) susitikimą su Egipto prezidentu, taip pat per susitikimą su Etiopijos ministru pirmininku“, – nurodė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Jis pridūrė, kad V. Putinas patarė abiems Sočyje viešintiems lyderiams pasinaudoti proga „tiesiogiai aptarti jų rūpesčius“, ir pasiūlė jiems „savo pagalbą“.

Spalio pradžioje Chartume įvykusios derybos atsidūrė „aklavietėje“, teigia Kairas, nuo to laiko siekiantis tarptautinio tarpininkavimo.

Etiopija savo ruožtu tvirtina, kad per derybas buvo mėginta „nepagrįstai suvaržyti pažangą“.

Analitikai nuogąstauja, kad tarp trijų Nilo baseine esančių valstybių gali kilti konfliktas, jei ginčo nepavyks išspręsti anksčiau nei užtvanka pradės veikti ateinančių metų pabaigoje.