Pietų Korėjos premjeras Lee Nak-yeonas derybų metu perdavė Japonijos vyriausybės vadovui Shinzo Abe prezidento Moon Jae-ino laišką. Lee Nak-yeonas antradienį dalyvavo imperatoriaus Naruhito įžengimo į sostą ceremonijoje, o paskui susitiko su Sh. Abe.

Vienas pareigūnas Seule sakė, kad Moon Jae-ino asmeniniame laiške Japonija sveikinama su nauju imperatoriškuoju laikotarpiu Reiva, kurio pavadinimas verčiamas kaip „Daili darna“, ir linkima geresnių dvišalių ryšių.

Sh. Abe padėkojo už laišką, sakė Pietų Korėjos užsienio reikalų viceministras Cho Sei-youngas per televizijos transliuotą trumpą spaudos konferenciją po susitikimo.

Pasak Cho Sei-youngo, Lee Nak-yeonas ir Sh. Abe sutarė, kad abi šalys privalo gerinti savo ryšius ir kad svarbu koordinuoti Seulo, Tokijo ir Vašingtono veiksmus. Lee Nak-yeonas paragino skatinti įvairų bendravimą ir mainus siekiant išspręsti tarpusavio nesutarimus dėl prekybos ir istorijos, sakė Cho Sei-youngas.

Sh. Abe pasakė Lee Nak-yeonui, kad toks bendradarbiavimas yra itin svarbus susiduriant su Šiaurės Korėjos keliamomis branduoline ir raketine grėsmėmis, nurodė Japonijos užsienio reikalų ministerija. Pasak Sh. Abe, šiuo metu įtempti santykiai turėtų būti gerinami, bet pirmąjį žingsnį turėtų žengti Seulas.

Susitikimas buvo atidžiai stebimas dėl galimų santykių atšilimo ženklų, bet didelės pažangos nesimatė, išskyrus susitarimą tęsti pokalbius.

Lee Nak-yeonas, garsėjantis kaip Japonijos ekspertas, išeidamas iš Sh. Abe biuro daugiau detalių apie derybas neatskleidė.

Pietų Korėjos ir Japonijos santykiai pablogėjo Tokijui liepos mėnesį sugriežtinus Pietų Korėjos gamintojams svarbių aukštųjų technologijų eksporto kontrolę. Japonija nedetalizuodama priežastimi nurodė susirūpinimą saugumu, bet Seulas pavadino tai kerštu už jo teismų nurodymą japonų kompanijoms išmokėti kompensacijas darbininkams korėjiečiams, išnaudotiems per Japonijos kolonijinį valdymą 1910–1945 metais.

Šis prekybos ginčas vėliau apėmė ir saugumo klausimus. Pietų Korėja rugpjūčio mėnesį paskelbė apie sprendimą užbaigti dvišalį paktą dėl dalijimosi karinės žvalgybos informacija, taip sukeldama Vašingtono susirūpinimą. Paktas turi baigti galioti lapkričio pabaigoje.

Japonija tvirtina, kad visi kompensacijų klausimai, taip pat ir kompensacijų Pietų Korėjos moterims, kurios buvo laikomos kaip sekso vergės fronto viešnamiuose japonų kariams, buvo išspręsti Tokijui pagal 1965 metų dvišalę sutartį skyrus 500 mln. dolerių (449 mln. eurų) ekonominiam bendradarbiavimui.