Trečiadienio vakarą Armos grafystėje atlikta krata, kaip teigiama, gali būti susijusi su vilkiko vairuotojo, kuris įvardijamas kaip 25 metų Mo Robinsonas, sulaikymu.

Esekso policija jį įtaria nužudymu.

Vilkiko vairuotojas socialinėje žiniasklaidoje prieš tai viešino savo raudono vilkiko nuotrauką ir išdidžiai jį vadino „Poliariniu ekspresu“.

Skelbiama, kad sulaikytasis vairuotojas, kurio aplankyti atskrido tėvai, ir pats netrukus taps tėvu.

Įtariamojo tėvų kaimynai sukrėsti, žurnalistams jie teigia negalintys patikėti naujienomis, skelbia belfasttelegraph.co.uk. Kaimynai patvirtino, kad jauno vyro tėvai jau išskrido į Angliją palaikyti sūnaus.

Vienas kalbiausias vietos gyventojas žurnalistams paaiškino, kad įtariamasis pastaruoju metu su tėvais negyveno, tačiau kas kelias savaites juos lankė ir rūpinosi.

„Šiuo metu jo tėvai Anglijoje“, – patvirtino kitas kaimynas.

Robinsonų šeima glaudžiai susijusi su Vidurio Alsterio futbolo lygos komanda „Laurelvale FC“, įtariamojo tėvas įvardijamas kaip klubo kontaktinis asmuo.

Žurnalistams susiekus su klubu ir paprašius pakomentuoti įvykius Anglijoje, klubo sekretorė atsakė: „Šiuo metu nesame pasirengę nieko sakyti“.

Kiek pavyko sužinoti žurnalistams, įtariamojo šeima bendruomenėje labai gerbiama.

Tuo metu liudininkas Andy Larkinas „Sky News“ ir policijai papasakojo vilkiką matęs antradienio popietę – įtariama, kad galbūt jis laukė kelto.

„Mano dėmesį patraukė pats vilkikas. Kabina atrodė labai prabangiai, didžiuliai chromuoti išmetamieji vamzdžiai, išpaišyta. Bendrovės vilkikai taip neatrodo. Taip atrodo privačių vežėjų vilkikai. Maniau, kad viduje kas nors miega, nes buvo užtrauktos užuolaidos. Taip daro nusnūsti darbo vietoje panorę vairuotojai. Maniau, kad vairuotojas viduje“, sakė jis.

„Ši tragedija atkreipia dėmesį, kaip pavojinga vilkikų priekabose gabenti nelegalius migrantus“, – „Sky News“ cituoja „Road Haulage Association“ vykdomąjį vadovą Richardą Burnettą.

Jo teigimu, šaldomose priekabose temperatūra gali siekti ir 25 laipsnius šalčio. Anot R. Burnetto, ten esančios sąlygos žmonėms pražūtingos.

„Sky News“ šaltiniai ketvirtadienį pranešė, kad visos 39 vilkiko priekaboje rastos aukos yra Kinijos piliečiai.

Esekso policija ir Kinijos ambasada Londone neatsakė į prašymus pakomentuoti.

Rado 39 žmonių lavonus

Didžioji Britanija pradėjo didelio masto tyrimą dėl nužudymo, vieno vilkiko šaldomoje priekaboje trečiadienį radus 39 žmonių lavonus.

Šis šiurpus incidentas dar kartą atkreipė dėmesį į tamsų prekybos žmonėmis verslą.

Lavonai buvo rasti vilkiko vežtame konteineryje viename pramonės parke į rytus nuo Londono esančiame Greise. Žinia apie šį incidentą sulaukė pasipiktinusių politikų komentarų.

Sunkvežimio vairuotojas, 25 metų vyras iš Šiaurės Airijos, buvo suimtas, įtariant žmogžudyste.

„Tai neįsivaizduojama ir išties širdį draskanti tragedija“, – pareiškė premjeras Borisas Johnsonas.

Jis sakė, kad kontrabandininkai, prekiaujantys žmonių gyvybėmis, „turėtų būti sučiupti ir sulaukti teisingumo“.

Greitosios pagalbos tarnyba policiją iškvietė maždaug 1 val. 40 min. vietos (3 val. 40 min. Lietuvos) laiku, kai pramonės parke „Waterglade“ buvo rasta priekaba su žmonėmis viduje.

Įvykio vietoje matėsi baltus teismo medicinos tyrėjų kostiumus vilkintys pareigūnai, dirbantys prie vilkiko ir šalimais pastatytoje baltoje palapinėje.

„Tai tragiškas incidentas, kai gyvybės neteko daug žmonių, – sakoma Esekso policijos vyresniojo inspektoriaus Andrew Marinerio pareiškime. – Tęsiame tyrimą, kad nustatytume, kas įvyko.“

„Šiuo metu identifikuojame aukas. Tačiau manau, kad tai gali būti ilgas procesas, – sakė A. Marineris. - Dėl incidento areštavome sunkvežimio vairuotoją; jį policija laiko tęsiantis mūsų tyrimui.“

Patikslintas maršrutas

Policija nurodė, kad vilkikas į šalį atplaukė keltu iš Belgijos uostamiesčio Zebriugės. Jis buvo atplukdytas į Perflito uostą netoli nuo Grėjaus, Temzės žiotyse. Ši kelionė trunka 9–12 valandų.

Pasak pareigūnų, keltas į uostą atplaukė 0 val. 30 min. vietos (1 val. 30 min. Lietuvos) laiku.

Anksčiau buvo skelbiama prielaida, kad sunkvežimis į Britanija buvo atplukdytas iš Airijos.

Policija taip pat informavo, kad sunkvežimis atvažiavo „iš Bulgarijos“.

Tačiau šios šalies premjeras Boiko Borisovas sakė, kad vilkikas „niekaip nesusijęs“ su Bulgarija, išskyrus jo registracijos numerius.

„Vilkikas 2017 metais buvo įregistruotas vienos Airijos pilietės, tuomet išvažiavo iš Bulgarijos ir nuo to laiko niekada nėra įvažiavęs į šalies teritoriją“, – premjeras sakė nacionalinei televizijai.

Bulgarijos kelių vežėjų rūmų vykdomasis direktorius Dimitaras Dimitrovas sakė naujienų agentūrai AFP, kad daug užsienio logistikos įmonių yra užregistravę sunkvežimių šioje šalyje dėl finansinių priežasčių, taip pat reiškė abejones, ar kuri nors bulgarų bendrovė samdytų airius vairuotojus.

Britanijos nacionalinė kovos su nusikalstamumu agentūra (NCA) pažymėjo, kad į Jungtinę Karalystę konteineriais ir sunkvežimiais įvežamų migrantų skaičius per pastaruosius metus išaugo.

Agentūra gegužę nurodė užfiksavusi „didesnės rizikos būtų slapta patekti į šalį padidėjusį naudojimą“ tarp migrantus gabenančių nusikalstamų gaujų.

Piktybinė nepagarba gyvybei

Vietinėje Taroko apygardoje išrinkta parlamento narė Jackie Doyle-Price pareiškė, kad prekyba žmonėmis yra „atgrasus ir pavojingas verslas“.

„Faktas, kad 39 žmonės buvo užrakinti metaliniame konteineryje, rodo piktybinę nepagarbą žmogaus gyvybei“, – pabrėžė ji.

Šis šiurpus radinys atgaivino prisiminimus apie kitus panašius incidentus.

2000 metais 58 iš Kinijos slapta atvykę žmonės buvo rasti viename olandų vilkike pietryčių Anglijos Doverio uoste. Du iš šių žmonių išgyveno.

2014 metais apie 34 Afganistano sikhai buvo rasti iš Belgijos atgabentame jūriniame konteineryje Tilberio uoste netoli Greiso. Žmonės buvo smarkiai išsekę dėl skysčių netekimo, hipotermijos ir oro stygiaus. Vienas jų buvo rastas negyvas.

2015 metų rugpjūtį, per Europos migracijos krizės kulminaciją, Austrijoje buvo rastas paukštienai gabenti skirtas sunkvežimis, kurio priekaboje aptiktas 71 migranto kūnas, įskaitant žuvusią mergytę.

Vėliau tyrėjai nustatė, kad šie žmonės buvo gabenami Balkanų migrantų maršrutu ir palikti uždusti priekaboje, kai sunkvežimio vairuotojas paliko šią transporto priemonę netoli Vengrijos sienos.