Šaliai vis dar nesutariant dėl dešimtmečius valdžiusio F. Franco režimo, 2018 metų birželį į valdžią atėjęs premjeras Pedro Sanchezas „Lyderio“ palaikų perkėlimą nusistatė prioritetu, argumentuodamas, kad Ispanija neturėtų „toliau šlovinti“ žmogaus, valdžiusio geležiniu kumščiu po 1936–1939 metų kruvino pilietinio karo, kurį laimėjo jo nacionalistų jėgos.

„Tai didelė pergalė orumui, atminčiai, teisingumui ir reparacijoms, ir todėl – Ispanijos demokratijai“, – sakė premjeras, kuris rengiasi lapkričio 10 dieną įvyksiantiems rinkimams.

44 metai po F. Franco mirties vykdoma ekshumacija turi prasidėti 10 val. 30 min. (11 val. 30 min. Lietuvos laiku). Dalyvauti galės tik F. Franco giminaičiai ir kai kurie vyriausybės pareigūnai. Žiniasklaidai bus leista stebėti iš lauko.

Jei oro sąlygos bus palankios, diktatoriaus palaikai iš įspūdingo uoloje iškalto mauzoliejaus Kritusiųjų slėnyje už 50 km nuo Madrido bus sraigtasparniu pervežti į valstybines kapines „Mingorrubio El Pardo“ į šiaurę nuo sostinės, kuriose yra palaidota jo žmona.

Iš pradžių ekshumacija buvo planuojama 2018 metų birželį, bet buvo atidėta dėl virtinės užginčijimų teismuose, kuriuos pateikė F. Franco palikuoniai.

Ir kairiojo, ir dešiniojo sparno kritikai kaltino P. Sanchezą darant iš ekshumacijos rinkimų kampaniją. Kraštutinių kairiųjų partijos „Podemos“ lyderis Pablo Iglesias pareiškė, jog socialistų premjeras iškasa „Franco mumiją“, kad laimėtų balsų.

Ispanai nesutaria dėl F. Franco palaikų ekshumavimo: 43 proc. jai pritaria, 32,5 proc. nepritaria, o likusieji yra neapsisprendę, rodo šį mėnesį dienraštyje „El Mundo“ paskelbti apklausos rezultatai.

Kasdien dedamos gėlės

F. Franco režimo 1941–1959 metais pastatytas – iš dalies prievartiniu politinių kalinių darbu – Kritusiųjų slėnis yra vienas didžiausių bendrų kapų Europoje. Jame palaidota daugiau kaip 30 tūkst. žuvusiųjų iš abiejų pilietinio karo, kurį išprovokavo F. Franco maištas prieš išrinktą respublikonų vyriausybę, stovyklų.

Dauguma šių žmonių kovojo už F. Franco, bet Kritusiųjų slėnyje taip pat palaidota daug respublikonų oponentų, kurių palaikai buvo perkelti iš kapinių ir bendrų kapų visoje šalyje neinformuojant jų šeimų.

Virš mauzoliejaus, kurį F. Franco esą demonstruodamas susitaikymo gestą dedikavo „visiems“ per konfliktą kritusiems žmonėms, iškilęs 150 m aukščio kryžius.

Nuo pat to laiko, kai F. Franco po savo mirties 1975-aisiais buvo čia palaidotas, ant jo kapo kasdien būdavo padedama gėlių.

F. Franco palikuoniai teismuose siekė sustabdyti ekshumaciją arba, jei tai nepavyktų, diktatoriaus palaikus perkelti į kriptą Almudenos katedroje Madrido centre, kur palaidota jo duktė.

Diktatoriaus atminimą saugantis Francisco Franco fondas ragino šalininkus ketvirtadienį protestuoti prieš ekshumaciją prie kapinių „El Pardo“, bet vietos pareigūnai demonstraciją uždraudė.