Dar liepą Sineenat Wongvajirapakdi drauge su naująja karaliene buvo oficialiai paskelbta konsorte. Pasak karališkųjų rūmų, ji buvo nubausta už bandymą kilstelėti save „į karalienės poziciją“.

Kai kuriems apžvalgininkams S. Wongvajirapakdi nuopuolis atspindi ne tik nusižengimus, kuriais ji yra kaltinama, bet ir Tailando monarchijos vystymosi kryptį.

Naujasis monarchas, karalius Maha Vajiralongkornas, sostą paveldėjo 2016-aisiais po savo tėvo mirties. Šalyje galiojantis vadinamasis lese-majeste įstatymas draudžia bet kokią kritiką monarchijos atžvilgiu, o nepaklūstančių laukia sunki laisvės atėmimo bausmė.

Kas yra konsortas ar konsortė?

Konsortas ar konsortė iš esmės apibūdina valdančiojo monarcho žmoną, vyrą, kompanioną ar kompanionę. Tačiau šiuo atveju Tailande terminas „karališkoji konsortė“ buvo naudojamas papildomai kompanionei ar partnerei apibūdinti, kai egzistuoja ir karaliaus žmona.

Sineenat Wongvajirapakdi ir karalius Maha Vajiralongkornas

34-erių Sineenat buvo pirmoji tokio pobūdžio karališkoji konsortė per beveik šimtmetį. Liepą, kai jai buvo suteiktas šis titulas, moteris tapo oficialia karaliaus kompanione, bet ne karaliene. Tai nutiko netrukus po to, kai karalius vedė savo ketvirtąją žmoną – karalienę Suthidą.

Žvelgiant iš istorinės perspektyvos, poligamiją ir praktiką turėti karališkųjų konsorčių Tailando karališkosios šeimos atstovai pasitelkdavo siekdami užtikrinti didžiulės karalystės provincijų galingųjų šeimų ištikimybę.

Ilgus šimtmečius karaliai vesdavo ne vieną žmoną arba paskirdavo karališkąją konsortę. Pastarąjį kartą oficialią konsortę Tailando karalius paskyrė trečiajame dešimtmetyje. Šis titulas nebebuvo suteiktas nuo to laiko, kai 1932-aisiais šalis tapo konstitucine monarchija.

Kas yra žinoma apie Sineenat?

Informacija apie S. Wongvajirapakdi kilmę ir kitas gyvenimo detales yra padrika ir neaiški, išskyrus jos biografijos faktus, kuriuos suteikus titulą paskelbė karališkieji rūmai.

Sineenat Wongvajirapakdi

„Apie jos praeitį žinome tik tiek, kiek karališkieji rūmai norėjo, kad žinotume“, – aiškina Pavinas Chachavalpongpunas, Kioto universiteto Pietryčių Azijos studijų docentas.

S. Wongvajirapakdi gimė 1985-aisiais. Ji yra kilusi iš šiaurinio Tailando ir anksčiau dirbo medicinos seserimi. Užmezgusi santykius su tuometiniu kronprincu Maha Vajiralongkornu, ji buvo įtraukta į karališkąjį karinį ir saugumo aparatą.

S. Wongvajirapakdi tapo asmens sargybine, pilote, parašiutininke ir tapo karališkosios gvardijos nare. Šiemet ji tapo generole majore.

Karališkųjų rūmų suteiktų apdovanojimų ir titulų virtinę liepą vainikavo jos tapimas pirmąja karališkąja kilmingąja konsorte per beveik šimtmetį.

Netrukus po to pasirodė žymioji jos nuotrauka, kurioje S. Wongvajirapakdi įamžinta pozuojanti naikintuve – tada karališkieji rūmai paskelbė daugybę karinėje aplinkoje įsiamžinusios Sineenat nuotraukų ir oficialią jos biografiją. Dabar visa tai iš oficialaus rūmų tinklalapio pašalinta.

Sineenat Wongvajirapakdi

Kas dabar nutiko S. Wongvajirapakdi?

Iš Sineenat dėl „netinkamo elgesio ir nelojalumo monarchijai“ buvo atimtas jos laipsnis ir titulai, teigiama detaliame karališkųjų rūmų leidinio pranešime.

Pranešime tvirtinama, kad S. Wongvajirapakdi elgėsi „ambicingai“ ir mėgino „kilstelėti save į karalienės poziciją“.

„Karališkosios konsortės elgesys laikomas nepagarbiu“, jis demonstruoja „nepaklusnumą karaliui ir karalienei“ ir piktnaudžiavimą savo galiomis duodant nurodymus karaliaus vardu, aiškinama pranešime.

Pasak karališkųjų rūmų pranešimo, karalius suprato, kad „ji nei buvo dėkinga už suteiktą titulą, nei elgėsi tinkamai, kaip reikalauja jos statusas“.

Sineenat Wongvajirapakdi

Iš konsortės kol kas buvo tik atimti titulai – neaišku, kas jos laukia toliau. Panašu, kad pasakojimą apie ateitį, kaip ir jos praeities istoriją, taip pat pateiks karališkieji rūmai.

Kornelio universiteto istorijos ir Tailando studijų profesorė Tamara Loos sako, kad karališkųjų rūmų pranešimas dera su tuo, ką ji įvardina kaip „modernios absoliutinės monarchijos iškilimą Tailande“.

Ji sutinka, kad karalius siunčia žinutę, kuri reiškia daugiau nei vien pyktį savo numylėtinei.

„Karalius siunčia įspėjimą, jog jis yra neliečiamas, o netekus jo palankumo savo likimo jau nebekontroliuosi pats. Kiekvienas karaliaus žingsnis – ekonomikos, kariuomenės ar šeimos srityje – atskleidžia nevaržomą jo piktnaudžiavimą valdžia“, – neabejoja T. Loos.