Spalio 13 d. rinkimuose laimėję antrąją kadenciją nacionalistinės „Teisės ir teisingumo“ partijos įstatymų leidėjai pirmiausia parėmė įstatymo projektą, kuriuo siekiama sodinti į kalėjimą už „seksualinės veiklos“ propagavimą nepilnamečiams. Įstatymo projektas bus perduotas tolesniam parlamento komiteto svarstymui.

Nors kritikai teigia, kad įstatymas gali kelti pavojų mokytojams, rėmėjai tvirtina, kad jis būtinas siekiant atremti LGBTQ bendruomenės bandymus skatinti lytinį švietimą, „tvirkinant ir demoralizuojant“ jaunus žmones.

Žmogaus teisių ir jaunimo aktyvistai Varšuvoje ir kituose miestuose išėjo protestuoti prieš naująjį įstatymą, pagrįstą „Teisės ir teisingumo“ rinkimų kampanija, per kurią politikai pažadėjo ginti Lenkiją nuo „svetimų ideologijų“, įskaitant gėjų teises ir lytinį švietimą, ir grąžinti šalį prie tradicinių katalikiškų šaknų.

„Sveiki atvykę į viduramžius, – sako Marcinas Zaborowskis, „Visegrad Insight“ ekspertų grupės vyresnysis bendradarbis. – Ką tik rinkimus laimėjusi partija dabar remia įstatymo projektą, skiriantį penkerius metus kalėjimo už lytinį švietimą mokyklose.“

Įstatymo projektas plačiau:
Teisės aktai numato laisvės atėmimo bausmę tiems, kas „propaguoja arba giria nepilnamečių lytinius santykius ar kitokią seksualinio pobūdžio veiklą, tuo pačiu eidamas pareigas, susijusias su švietimu, sveikatos priežiūra ar rūpinimusi nepilnamečiais mokykloje“.

„Siūlomi pakeitimai užtikrins teisinę vaikų ir jaunimo apsaugą nuo seksualinio tvirkinimo ir demoralizacijos, augančios pavojingais tempais ir darančios įtaką tūkstančiams pačių jauniausių lenkų per vadinamąjį seksualinį švietimą.“

„Aktyviausiai lytinį švietimą mūsų šalyje skatina LGBT lobistai. Vakarų Europoje šių grupių nariai, vykdantys lytinį švietimą mokyklose, buvo teisiami už pedofiliją.“

Nepaisydama pakartotinių Europos Sąjungos ieškinių dėl kenkimo demokratijai, per pirmąją savo kadenciją „Teisės ir teisingumo“ partija bandė sugriežtinti aborto įstatymą, kuris jau ir taip vienas griežčiausių bloke. Protestai visoje šalyje privertė partiją tokių planų atsisakyti ar bent juos atidėti.

Įstatymo projektas sulaukė „Amnesty International“ pasmerkimo.

„Lenkijoje, kur abortas yra teisėtas tik ribotomis aplinkybėmis, lytinio švietimo svarba yra netgi dar didesnė, – pabrėžė grupės direktorė Lenkijai Draginja Nadazdin. – Šis įstatymo projektas, kuris homoseksualumą prilygina pedofilijai, atskleidžia nerimą keliančią homofobiją.“

Lenkijos Aukščiausiasis Teismas pažymėjo, kad naujojo įstatymo projekto – kurį pasiūlė katalikų aktyvistai – įgyvendinimas priverstų mokytojus atsisakyti galiojančios lytinio švietimo programos, antraip jiems už jų darbą grėstų areštas arba net kalėjimas.