JK išstojimas iš ES numatomas spalio 31 dieną.

„Šio sprendimo laukėme trejus metus. Svarbu, kad jis būtų paskelbtas šiandien, nes antraip nebus kito pasirinkimo, tik [išstojimas] be sutarties, kuris nėra mūsų pageidaujamas sprendimas“, – parlamentui sakė J.-Y. Le Drianas.

„Svarbiausias klausimas yra britams, kad jie šiandien mums kuo greičiau pasakytų, ar sako „taip“, ar „ne“, – pabrėžė prancūzų užsienio reikalų ministras.

Britų ministras pirmininkas Borisas Johnsonas antradienį stengėsi užsitikrinti JK parlamentarų paramą naujam sunkiai pasiektam „Brexit“ susitarimui, iki išstojimo termino likus kiek daugiau nei savaitei.

Praėjusį savaitgalį parlamentarai privertė B. Johnsoną paprašyti Briuselio dar kartą atidėti „Brexit“, nors jis žadėjo „žūtbūt“ išvesti savo šalį iš ES šio mėnesio pabaigoje.

Ministro pirmininko vėliau antradienį parlamente laukia du itin svarbūs balsavimai ir jis yra perspėjęs, kad pralaimėjimas priverstų jį atsisakyti įstatymo ir siekti naujų rinkimų.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas sakė, kad kiti 27 ES lyderiai svarsto B. Johnsono prašymą atidėti „Brexit“, bet jų sprendimas priklausys nuo to, kaip balsuos britų parlamentarai.

„Akivaizdu, kad šių konsultacijų rezultatas nemaža dalimi priklausys nuo to, ką nuspręs arba nenuspręs JK parlamentas. Turėtume būti pasirengę bet kokiems scenarijams“, – kalbėjo jis.