D. Trumpo pokalbiai su V. Putinu, Vengrijos ministru pirmininku Viktoru Orbanu ir kitais padėjo jam įpiršti nuomonę, esą, Ukraina – nepataisomai korumpuota valstybė. Dabar jis mano, kad be kita ko Kijevas buvo labai nesuinteresuotas ir jo pergale rinkimuose 2016 metais.

Nė vienas iš šių užsienio lyderių tiesiogiai neragino D. Trumpo Ukrainą vertinti kaip potencialų žalingos informacijos apie Demokratų partijos kandidato prezidento rinkimuose Joe Bideno sūnų šaltinį, nė vienas neminėjo Kijevo niekuo nepagrįstos 2016 metų rinkimų konspiracijos teorijos kontekste.

Pakako Ukrainos reputacija abejoti verčiančių pareiškimų, ir D. Trumpas pasidarė savas išvadas, nors Baltųjų rūmų pareigūnai ragino prezidentą padėti Ukrainos valdžiai, o ne bandyti ja pasinaudoti politiniais tikslais.

Vaidmuo, kurį atliko Rusijos prezidentas V. Putinas ir kraštutinės dešinės Vengrijos premjeras, neretai itin entuziastingai palaikantis Kremliaus poziciją, praeitą savaitę Apkaltos tyrėjams buvo detaliai apibūdintas Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius padėjėjo George‘o Kento.

G. Kentas kaip nebe pagrindinį veiksnį, suformavusį neigiamą D. Trumpo nuomonę apie Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį dar prieš lemtingą liepos 25 dienos skambutį (pokalbį, sukėlusį nemenką skandalą), įvardija minėtuosius du užsienio valstybių lyderius.

Volodymyras Zelenskis, Donaldas Trumpas

Jungtinių Valstijų pareigūnai akcentuoja: nors tiek V. Putinas, tiek V. Orbanas išsijuosę juodino Ukrainą, D. Trumpo sprendimas prašyti J. Bideno sūnų kompromituojančios medžiagos iš esmės buvo tiesiogiai grįstas paties JAV prezidento impulsų ir su Kijevu susijusių konspiracijos teorijų, kurias itin akcentavo teisininkas Rudolphas W. Giuliani.

Gegužės pradžioje vykusio telefoninio pokalbio metu V. Putinas „darė tai, ką daro visada“, siekdamas bet kokia kaina sugadinti Jungtinių Valstijų ir Ukrainos santykius, teigia buvęs JAV pareigūnas, susipažinęs su pokalbio detalėmis. „Jis visada sako, kad Ukraina – korupcijos irštva“, – sako pareigūnas.

Pastangos apnuodyti D. Trumpo požiūrį į V. Zelenskį užkliuvo Baltųjų rūmų nacionalinio saugumo pareigūnams, sako šaltiniai. Bėda ta, kad tais metais V. Putino ir V. Orbano balsams svorio suteikė Ukrainos pusę palaikiusių įtakingų valdininkų pasitraukimas. Kitaip tariant, nebuvo, kas atveda D. Trumpą į protą. Pašnekovai atkreipia dėmesį į faktą, jog tuo metu pasitraukė gynybos reikalų sekretorius Jimas Mattisas ir Baltųjų rūmų administracijos vadovas Johnas F.Kelly – jie abu palaikė karinės pagalbos Ukrainai idėją, tačiau tuo metu jau nebegalėjo užtikrinti finansavimo, kurį po liepos 25 dienos D. Trumpas sustabdė.

D. Trumpas

Patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Johnas Boltonas taip pat vertinamas kaip Ukrainos pusės šalininkas konflikte su Rusija, tačiau jo santykiai su D. Trumpu tapo itin įtempti, o spalį jis buvo iš Baltųjų rūmų išprašytas.

„Bėgant laikui, gynyba silpsta“, – sako buvęs Baltųjų rūmų pareigūnas, apibūdindamas Rudy Giuliani, V. Putino ir V. Orbano kovą dėl įtakos.

Parlamente vykstantis apkaltos tyrimas susijęs su, kaip įtariama, D. Trumpo bandymu, pasitelkus savo politinę galią, priversti Ukrainą imtis veiksmų, JAV prezidento įsitikinimu turėjusių padėti jam laimėti 2020 metų prezidento rinkimus ir dar vienai kadencijai likti poste.

Amerikos politika daug metų buvo „kuriama keliant tikslą pažaboti neigiamą Rusijos įtaką“ Rytų Europoje”, sako vienas kalbintas JAV pareigūnas. Tai, kad D. Trumpas patikėjo iš V. Putino ir V. Orbano lūpų sakomais argumentas, yra puikus pavyzdys, jog pats prezidentas yra veikiamas neigiamos įtakos.

D. Trumpas primygtinai atsisako patikėti įrodymas, kad Rusija 2016 metais prisidėjo prie jo pergalės rinkimuose.

Kai Ukrainos prezidentu buvo išrinktas V. Zelenskis, D. Trumpas kreipėsi dėl jo patarimo į patį V. Putiną. Gegužės 3 dienos pokalbio metu D. Trumpas Rusijos prezidento paklausė, kokį įspūdį jam daro V. Zelenskis, teigia vienas šaltinis. V. Putinas atsakė, kad su V. Zelenskiu dar nesikalbėjęs, tačiau akcentavo, kad jis komikas, turintis ryšių su Kremliaus nekenčiamu oligarchu.

Vienas su šio pokalbio turiniu susipažinęs šaltinis sakė, kad „tapo aišku, jog susitikimas su V. Orbanu tik sustiprino neigiamą D. Trumpo požiūrį į Kijevą ir V. Zelenskį.

V. Orbanas Ukrainai nuoskaudų jaučia dėl istorinio pasienio ginčo ir tvirtina, kad šalyje nederamai elgiamasi su ten gyvenančiais vengrais. Tik V. Orbano priešiškumas V. Zelenskiui taip pat ideologinis, sako ekspertai ir pabrėžia, kad V. Zelenskis save pristato kaip V. Orbano priešingybę.