Į susitikimą Rijade M. Esperis atvyko pirmadienį vakare po iš anksto neskelbto vizito Afganistane.

Kaip pranešė valstybinė naujienų agentūra SPA, susitikime taip pat buvo kalbama apie gynybos problemas ir dabartinę padėti regione.

Spalio 11 dieną Pentagonas paskelbė, kad atsiųs į Saudo Arabiją naujų karių, Rijadui paprašius sustiprinti amerikiečių pajėgas po rugsėjo viduryje įvykusių dronų ir raketų atakų prieš karalystės naftos infrastruktūrą. Vašingtonas dėl tų atakų kaltina Iraną.

M. Esperis nurodė, kad į Saudo Arabiją JAV siunčia dvi naikintuvų eskadriles ir papildomų raketų kompleksų „Patriot“ baterijų ir iki 3 tūkst. didina ten dislokuotų karių skaičių.

Rugsėjo 14-ąją Saudo Arabijos nacionalinės naftos bendrovės „Saudi Aramco“ objektai buvo atakuoti bepiločių lėktuvų. Per atakas smogta Saudo Arabijos rytuose esančiai didžiausiai pasaulyje Abkaiko naftos apdorojimo įmonei ir Churaiso naftos telkiniui, o šalyje kurį laiką buvo išgaunama dvigubai mažiau naftos.

Vašingtonas šias atakas pasmerkė ir pavadino „karo aktu“, bet nei Saudo Arabija, nei Jungtinės Valstijos už jas atvirai nekeršijo.

Persijos įlankoje pastaraisiais mėnesiais auga įtampa, ir atakos prieš naftos infrastruktūrą ir tanklaivius išprovokavo susirūpinimą dėl galimos tolesnės eskalacijos.

Iranas neigia kaip nors prisidėjęs prie minėtų atakų.