Šią dieną vyks ir valstybės remiamas festivalis.

Prieš sankcijas nukreipta diena bus minima spalio 25-ąją, pirmadienį paskelbė laikinasis informacijos ministras Amonas Murwira. Anot jo, tai yra proga „pabrėžti šios dienos reikšmę ekonominei emancipacijai ir Zimbabvės gerovei“.

Dešimtys trūkstančių žmonių turėtų būti autobusais atvežti į sostinę Hararę dalyvauti eitynėse, stebėti futbolo rungtynių tarp dviejų stipriausių šalies komandų ir dalyvauti visą naktį truksiančiame koncerte.

Dešimtims Zimbabvės pareigūnų, įskaitant prezidentą Emmersoną Mnangagwą, ne vienus metus taikomos JAV sankcijos dėl numanomų žmogaus teisių pažeidimų, susijusių su ginčijamais rinkimais ir baltiesiems priklausiusių žemių nusavinimu.

E. Mnangagwa, prezidentu tapęs po to, kai 2017 metų pabaigoje buvo priverstas pasitraukti ilgametis šalies lyderis Robertas Mugabe, anksčiau ragino visuomenę „liautis gedėti“ dėl sankcijų. Tačiau ilgainiui jis perėmė savo pirmtako retoriką ir kaltino sankcijas dėl ekonomikos kracho, blėstant viltims, kad jam pavyks sugrąžinti Zimbabvei ekonominę gerovę.

Jungtinės Valstijos sako, kad sankcijos nėra nukreiptos prieš visą Zimbabvės vyriausybę ir nedaro įtakos verslo ryšiams tarp šalių. Vašingtonas taip pat skelbia, kad yra didžiausias humanitarinės pagalbos teikėjas šiai Pietų Afrikos valstybei, kuri pagal 300 proc. siekiantį infliacijos rodiklį užima antrą vietą pasaulyje po Venesuelos.

Zimbabvė ėmėsi žingsnių įtikinti kitas regiono valstybes pasisakyti prieš sankcijas, o anksčiau šią savaitę netgi surengė prieš sankcijas nukreiptą graudulingą maldos susitikimą, kurį organizavo pirmoji šalies ponia. Jame dalyvavo ir prezidentas, jo kabinetas, dešimtys kitų aukštų pareigūnų.

Kai kam sostinėje kėlė nuostabą tokie vyriausybės renginiai, turint omeny, kad jai stinga pinigų medikų algoms bei vaistams įsigyti. Visgi šie žmonės sakė neprieštaraujantys papildomai nedarbo dienai.

„Mes dalyvausime eitynėse, stebėsime futbolo rungtynes, gersime, valgysime ir šoksime iki paryčių... O kas toliau? – klausė biure Hararėje dirbantis Chengetedzo Mbundure. – Tai nebūtina, bet sveikintina. Kam nepatinka laisvadieniai?“