„Padėtis gana sudėtinga, turint galvoje praėjusio savaitgalio įvykius Didžiojoje Britanijoje ir jos prašymą pratęsti [ES sutarties] 50-ajame straipsnyje numatytą procesą“, – sakė D. Tuskas antradienį Europos Parlamento plenariniame posėdyje Strasbūre, pristatydamas ataskaitą apie spalio 17-18 dienomis vykusį ES viršūnių susitikimą.

„Konsultuojuosi su [valstybių narių] lyderiais dėl to, kaip reaguoti, ir priimsiu sprendimą artimiausiomis dienomis“, – sakė D. Tuskas.

„Turime būti pasirengę bet kokiam scenarijui. Tačiau vienas dalykas turi būti aiškus: kaip jau šeštadienį sakiau [JK ministrui pirmininkui Borisui] Johnsonui], „kietasis“ „Brexit“ niekada nebus mūsų sprendimas“, – rašoma D. Tusko kreipimesi į Europos Parlamentą, paskelbtame antradienį.

Pareiškime pažymima, kad šiuo metu D.Tuskas konsultuojasi su Es lyderiais dėl Londono prašymo atidėti „Brexit“. Bendrijos sprendimo šiuo klausimu tikimasi „artimiausiu metu“, rašoma dokumente.

Anksčiau skelbta, kad pirmadienį JK Bendruomenių Rūmų pirmininkas Johnas Bercow atmetė prašymą tą dieną surengti balsavimą dėl „Brexit“ susitarimo, kurį šalies vyriausybė pasiekė su Briuseliu.

Šis klausimas jau svarstytas šeštadienį. Tąsyk įstatymų leidėjai priėmė pataisą, įpareigojusią premjerą B. Johsnoną paprašyti ES atidėti šalies išstojimą. Vyriausybės vadovas šį reikalavimą formaliai įvykdė. Tačiau kol kas neaišku, ar Bendrija sutiks atidėti „Brexit“.

Po D. Tusko kalbėjęs Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) pareiškė, kad visa „Brexit“ istorija, trejus metus užėmusi vieną svarbiausių vietų ES darbotvarkėje, tebuvo tuščias laiko ir energijos švaistymas.

„Tiesą sakant, man buvo gaila švaistyti tiek daug savo kadencijos Briuselyje laiko „Brexit“, užuot daugiau galvojus apie tai, kaip ši Bendrija galėtų pagerinti savo piliečių gyvenimus. Tai tuščias laiko ir energijos švaistymas“, – sakė jis.

„Visuomet apgailestausiu dėl Jungtinės Karalystės sprendimo trauktis iš Bendrijos. Na, bent jau galėsime žvelgti sau į akis ir sakyti, kad padarėme viską, ką galėjome, siekdami užtikrinti, kad šis pasitraukimas būtų tvarkingas“, – kalbėjo Europos Komisijos vadovas.

„Turime labai atidžiai stebėti įvykius Vestminsteryje. Neįmanoma, neįsivaizduojama, kad šis [Europos] Parlamentas ratifikuotų susitarimą anksčiau nei susitarimą ratifikuos Vestminsteris. Pirmiausia – Londonas, vėliau – Briuselis ir Strasbūras“, – sakė jis.

D. Tuskas ir J.-C. Junckeris paskutinį kartą kreipėsi į Europos Parlamentą prieš baigdami savo penkerių metų kadencijas. Jų kalbas transliavo Europarlamento ir Europos Komisijos interneto svetainės.

Prognozuojama, kad balsavimas dėl „Brexit“ sutarties Bendruomenių Rūmuose visgi įvyks vėliau šią savaitę.

„Brexit“ numatytas spalio 31 dieną.